Bevordering schapenteelt moet prijs omlaag brengen
01 Nov 2014, 18:00
foto
Potentiële kopers inspecteren de jonge schapen die zijn gekweekt te Tibiti. (Foto: Min. LVV)


In Nickerie kweken tussen de 250 en 300 mensen schapen. Dertig jaar geleden waren op elk erf in de polders van het district, schapen te vinden. Om de kleinveehouderij te stimuleren, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij al geruime tijd bezig, kwaliteitsrassen aan te leveren.

In drie partijen zijn er totaal zestig jonge schapen van het ‘Black Belly’ ras verkocht. Landbouwminister Soeresh Algoe wil met de verkoop niet alleen de kweek van kwalitatief goed vee bevorderen, maar tegelijkertijd bewerkstelligen dat de prijs van schapenvlees betaalbaar wordt. Hij wil de bewoners ook zo ver krijgen dat ze diversificatie toepassen in de agrarische sector.

De jonge dieren zijn afkomstig van het vermeerderingsbedrijf kleinvee te Tibiti. De ‘Black Belly’-schapen hebben al een gevestigde historie in Suriname; ze kunnen haast in alle omstandigheden in het land gedijen. Ze hebben ook het voordeel dat ze zich snel vermenigvuldigen en dus geschikt voor kwekers die zich op grote kuddes richten.

Aan de verkoop van de schapen is een training vanuit het ministerie voorafgegaan. De eerste bezending is in mei verkocht aan belangstellenden. Voor het komend jaar wil het departement andere rassen van dit kleinvee introduceren in het district. Die rassen zijn geschikt voor kwekers die zich specifiek richten op slachtvee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May