Leerlijnen vakbekwaam maken SO-leerlingen in de maak
31 Oct 2014, 20:00
foto


Op 4, 5, 6, 12, 13 en 14 november, zullen haast alle praktijkdocenten van het speciaal onderwijs van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling bezig zijn met het ontwikkelen van leerlijnen voor het Speciaal Onderwijs (SO). Volgens Gerda Vriese, projectcoördinator verbonden aan het Bureau Speciaal Onderwijs, zijn leerlijnen de ruggengraat van het onderwijs. "Ze zijn onmisbaar bij het realiseren van hogere en doelgerichte onderwijsopbrengsten."

Het Speciaal Onderwijs is gericht op onderwijs voor jongens en meisjes met leer- en gedragsproblemen. Vriese zegt dat het algemeen bekend is dat er geen vervolgonderwijs is voor deze leerlingen. “Vandaar het directe belang voor het ontwikkelen van leerlijnen”, zegt zij. Nadat de leerlijnen zijn ontwikkeld zullen deze als curriculum worden voorgedragen voor het ministerie. De leerlijnen moeten geïnstitutionaliseerd worden, vandaar dat zij ook praktijkgericht zijn en er samen met het bedrijfsleven aan wordt gewerkt. “Als praktijkdocenten weten we precies wat de tekortkomingen zijn en waarom de leerlingen na de schoolbanken niet direct aan een baan geholpen kunnen worden. Hierin willen we verandering brengen en de leerlingen vakbekwaam maken.”

Voor dit project is er een samenwerking met Horizon, een instituut voor Jeugdzorg en Onderwijs in Nederland. De instelling heeft in UTSN verband een samenwerking met drie scholen voor speciaal onderwijs in Suriname. Het gaat om VSO Flora, SO-VSO Fajalobi en SO-VSO Lelydorp. Voor een breder draagvlak is besloten om alle scholen voor voortgezet speciaal onderwijs bij dit project te betrekken. Horizon helpt ook mee met expertise vooral om richting te geven aan dit project. “Het streven is ook om uniformiteit te brengen in het proces nadat de leerlingen van het speciaal onderwijs komen. We weten wat de vraag is van op de arbeidsmarkt is en wat het bedrijfsleven verwacht en daarop gaan we anticiperen”, zegt Vriese.

Ala-D media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May