Reactie op ingezonden stuk van Bert Eersteling
30 Oct 2014, 20:00
foto


Hoewel ik niet zou durven de expertise van de heer Bert Eersteling met betrekking tot ‘bandeloos gedrag’ en ‘regels van de jungle’ in twijfel te trekken, vind ik toch deze door hem gebruikte kwalificaties in zijn ingezonden stuk onder de titel ‘een merkwaardige advertentie’, kort door de bocht. Ook zijn observatie dat er sprake is van overtredingen bij het inschrijven van driejarigen in de kleuterklas en vijfjarigen in de eerste klas deel ik niet.

Inschrijving driejarigen
Zoals de heer Eersteling als onderwijsdeskundige ongetwijfeld weet of in ieder geval zou moeten weten is het, conform internationale inzichten, in Suriname niet verboden driejarigen op de kleuterscholen in te schrijven. Voorwaarde is wel dat de driejarige deze stap aan kan en dat de ouders met betrekking tot de plaatsing een actieve rol spelen.

Inschrijving van vijfjarigen in het eerste leerjaar

Ik mag de heer Eersteling erop wijzen dat op de Glenn Weiszschool langer dan 40 jaar vijfjarigen in het eerste leerjaar worden ingeschreven. Dit levert de samenleving voordelen op omdat zij jonger in het arbeidsproces terecht komen. Het succes mag wel blijken uit het feit dat op enig moment de jongste afgestudeerde aan zowel de TU Delft als de Erasmus Universiteit Rotterdam van de Glenn Weiszschool afkomstig waren. Ook de jongste verkeersvlieger van het Amerikaanse US Airways en de enige hartchirurg die Suriname rijk is, begonnen hun schoolopleiding als vijfjarige in het eerste leerjaar van de Glenn Weiszschool.

De heer Eersteling slaat de plank mis als hij stelt of suggereert, dat met het inschrijven van vijfjarigen in het eerste leerjaar de wet overtreden wordt. Artikel 20 van de Lager Onderwijswet 1960, waarin vooralsnog de leerplicht is uitgewerkt, verplicht ouders, voogden of verzorgers om aan ‘de kinderen of pupillen van 7-12 jaren waarover zij de ouderlijke macht uitoefenen (…) onderwijs te doen geven (…)’.

Over kinderen of pupillen jonger dan vijf of ouder dan twaalf jaar zegt de wet niets. Er rust daarom geen enkele verplichting met betrekking tot de leerplicht op de ouders van die groep. Dus mogen de ouders van kinderen of pupillen die de leeftijd van dertien jaar hebben bereikt hen thuis houden, zonder dat er van een schending van de leerplichtwet sprake is. Overigens zal geen zinnig denkende ouder dit onder normale omstandigheden overwegen, maar daar gaat het nu niet om.

Evenzo geldt dat nergens in de vigerende Lager Onderwijswet 1960 het verboden is om kinderen of pupillen jonger dan zeven jaar onderwijs te laten volgen. Dit is ook de dagelijkse praktijk op de openbare scholen in Suriname waar kinderen vanaf hun zesde jaar in het eerste leerjaar terecht kunnen. Of is de heer Eersteling van mening dat ook de openbare scholen in overtreding zijn? Bovendien zijn de normadressaten in deze de ouders, voogden of verzorgers en niet de scholen.

Overigens is mij ter ore gekomen dat, conform internationale inzichten, nu ook de openbare scholen in Suriname overgaan tot het toelaten van vijfjarige leerlingen in het eerste leerjaar, of in ieder geval dat het geen taboe meer is voor het Minov. De bedenkingen van de heer Eersteling betreffen dus een achterhoedegevecht.

Ergo, hoewel ik nergens in de wet heb kunnen lezen dat het scholen verboden is kinderen jonger dan zeven jaar onderwijs te bieden, sluit ik het niet uit dat ik enige regeling over het hoofd heb gezien en laat mij graag van het tegendeel door de heer Eersteling overtuigen. Als er echter in de wet niet zo een verbod is opgenomen, dan is er natuurlijk geen sprake van een overtreding en is de heer Eersteling zijn advies aan het Minov, hoewel mogelijk goed bedoeld, niet ter zake doende.

Van belang is verder dat de directie van de Glenn Weiszschool tot tweemaal toe per brief de leiding van het Minov om een onderhoud heeft gevraagd, teneinde van gedachten te wisselen over het verzorgen van onderwijs op de school en om, onder andere, dit soort misverstanden uit de weg te ruimen. Helaas is, mogelijk vanwege drukke werkzaamheden, daar nog geen gehoor aan gegeven.

Glenn Weisz, LL.M. (Master of Laws)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May