Uruguay in eerste ronde naar stembus
26 Oct 2014, 12:00
foto
Luis Lacalle Pou (links) en Tabare Vazquez zijn de belangrijkste presidentskandidaten in Uruguay. (Foto: Reuters)


Niet alleen in Brazilië maar ook in Uruguay gaat de bevolking vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. President Jose Mujica kan door de restricties in de grondwet niet voor een nieuwe termijn gaan. De strijd gaat tussen Luis Lacalle Pou en Tabare Vazquez.

Analisten verwachten niet dat de nieuwe president in Uruguay in eerste ronde wordt gekozen. Anders is het gesteld in Brazilië waar vandaag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen uitsluitsel moet brengen in de bijna gelijk opgaande strijd tussen Aécio Neves en zittende president Dilma Rousseff.

Bij de opiniepeilingen in Uruguay heeft voormalige president Vazquez van de linkse partij ‘Broad Front’ waar Mujica ook in zit, een voorsprong. Maar noch hij, noch zijn belangrijkste rivaal, Pou van de rechtse Nationale Partij zal naar verwachting direct worden gekozen. In de verte holt de kandidaat Pedro Bordaberry van de Colorado Partij.

De stembureaus sluiten in de vooravond. De eerste resultaten worden nog voor middernacht verwacht. De Uruguayanen moeten hun stem uitbrengen voor een president, vicepresident en leden van het parlement. Het zit er in dat de partij van Mujica haar huidige meerderheid in het Congres verliest. De stemgerechtigden moeten ook stemmen in een omstreden referendum over de vraag of de leeftijd waarop iemand strafrechtelijk kan worden vervolgd als een volwassene moet worden verlaagd van 18 naar 16 jaar.

President Mujica blijft populair nadat hij Uruguay heeft geleid naar een groeiende economie en gezorgd heeft voor loonsverhogingen. De grondwet verbiedt hem echter om voor een tweede opeenvolgde termijn te gaan. Zijn regering was de stuwende kracht achter de sociale hervormingen, waaronder legalisering van marihuana, abortus en het homohuwelijk. Mujica die het grootste deel van zijn salaris weggeeft blijft geliefd, maar critici zeggen dat hij heeft nagelaten om de problemen in het onderwijs, de veiligheid en de bescherming van het milieu aan te pakken.

Als geen van de kandidaten de 50,1% die nodig is om een tweede ronde te vermijden, haalt zullen de Uruguayanen op 30 november kiezen tussen de twee belangrijkste kandidaten.
Vazquez was van 2005 tot 2010 president van Uruguay, terwijl Pou de zoon is van een voormalige staatshoofd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May