1008 lichtjes voor welzijn en welvaart van land en volk
22 Oct 2014, 03:00
foto
Mensen uit het publiek helpen spontaan mee om de 1008 dia’s aan te steken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met het ontsteken van 1008 dia’s op het Onafhankelijkheidsplein dinsdagavond, heeft de Culturele Unie Suriname (CUS) de wens uitgesproken dat iedere burger gezond mag blijven leven. “Gezondheid komt op de eerste plaats en donderdag is het Divali, dan houden wij de Lakshmi pudja voor welzijn en welvaart”, zegt CUS voorzitter Anil Manurat.

Met een goede gezondheid, welvaart en welzijn moet het leven toch fantastisch zijn, stelt hij retorisch. “Twee dagen voor het Divalifeest, gedenken wij ook Dhanwantari Trajodashi, de dag van de gezondheid.” Dhanwantari, incarnatie van Hindu God Vishnu, is de God van de Geneeskunde en Ayurveda. Op het Plein was er dan ook een mini gezondheidsbeurs. Bezoekers konden onder andere informatie inwinnen over Ayurvedische producten of hun bloeddruk meten. Iets over achten in de avond mocht een meisje uit het publiek de eerste dia aansteken. “Ik heb gewoon iemand spontaan uit de menigte gevraagd, omdat meisjes onder 12 jaar de reinheid en de godinnen symboliseren.” De overige dia’s werden door genodigden en mensen uit het publiek aangestoken.

De 1008 lichtjes vormen samen de Surinaamse landkaart, “de constructie was twee jaar geleden al gemaakt en om zo iets weer in elkaar te zetten kost heel veel tijd en energie”. Met de keuze van deze vorm spreekt de CUS ook de goede wensen uit naar de totale Surinaamse samenleving. Evenals in 2012, staan ook dit keer het Swastika (kracht) en Ohm teken binnen de kaart. Vanwege een beschadiging, kon het Trishul (drietands) teken dit jaar niet erbij. Volgens Acharya Pandit Varun Mahtabsing kunnen personen de kracht van het Swastika teken opdoen om verder te gaan met het leven. De Ohm is de eerste klank die de mens uitspreekt. “Als baby spreekt de mens als eerste de 'O' uit. Naarmate de mens verstandiger en egoïstischer wordt, wordt de 'M' uitgesproken. Door de Ohm uit te spreken, ademt men alle stress uit.”

Waarom 1008 dia's
De Hindu Godin Lakshmi heeft 1008 namen, vandaar de 1008 lichtjes, legt Manurat uit. Maar over de achtergrond van de 1008 dia’s zijn er meer verhalen. Zo zijn het eigenlijk 1000 en 8 aparte dia’s die worden aangestoken, zegt Mahtabsing. De 8 dia’s beelden de Yog Shakti’s uit, de universele krachten die de mens beschermen. “De 1000 staan symbool voor de zielen, bewoners van het land. Samen worden de dia’s aangestoken, met in gedachte dat de bevolking het land mag dienen en alle oprechtheid mag zegevieren.”

Volgens Mahtabsing is het woord ‘Dipavali’ en betekent dit letterlijk een reeks van lichten. Door deze lichtjes in een rij of ordelijk te plaatsen, wordt het Dipavali genoemd. De lichtjes worden altijd in een oneven aantal aangestoken. “Dit heeft te maken met het feit dat de ziel de enige is die verder gaat, terwijl alle andere zaken vergankelijk zijn.” De Acharya voegt eraan toe dat er eigenlijk altijd een duistere plek achterblijft: de onderzijde van de dia zelf. “Door meerdere lichtjes in de een rij aan te steken, dus een soort licht krans te maken, verdrijf je op deze manier ook die duisternis. De ene dia helpt de andere te verlichten.”

Terwijl tientallen personen met camera’s en mobieltjes selfies en gezinsportretten maakten in en buiten de Suriname kaart, gaven leerlingen van het Indiaas Cultureel Centrum een dans- en zangopvoering. Het aansteken van de 1008 dia’s, is voor de tweede maal een geslaagde CUS-activiteit tijdens de Nationale Divali manifestatie, vindt Manurat. Deze manifestatie is zaterdag begonnen met het aansteken van de grote nationale dia. Die activiteit als ook het aansteken van de 1008 dia’s heeft veel mensen naar het plein getrokken. “Wij doen het voor de mensen, sewa karna ur dharm ha , wij dienen de mensen daarom ook met veel plezier en als de gemeenschap enthousiast reageert, tevreden is en leuk vindt, dan stemt dit ons goed.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May