Wereldvoedseldag in teken van gezinslandbouw
16 Oct 2014, 11:15
foto


De ‘gezinslandbouw’ in Suriname neemt een belangrijke plaats in, maar de productie daarbij neemt af. Doordat de gezinnen steeds kleiner worden, doen ook steeds minder gezinsleden aan deze vorm van landbouw. Aan de andere kant zorgt de intellectuele ontwikkeling er ook voor dat steeds meer leden uit deze ‘gezinslandbouw’ kiezen voor andere middelen van bestaan.

Het is vandaag Wereldvoedsel Dag. Het thema is ‘gezinslandbouw’. Bij deze vorm van landbouw is het hele gezin betrokken. De productie van voedsel was in eerste instantie bedoeld voor het gezin zelf, maar door de jaren heen is deze gezinslandbouw gaan voorzien in de behoefte van de samenleving en de export. Met het thema voor deze dag wil de Verenigde Naties de gezinslandbouw weer een belangrijke plaats geven, vooral in de ontwikkelingslanden.

De wereldbevolking neemt sterk toe en de mensen zullen moeten worden gevoed. Hiertegenover staat dat de groep van voedselproducenten steeds kleiner wordt en de klimaatveranderingen ook negatief werken op goede en veilige voedselvoorziening. De Agrarische Raad van de VHP zegt dat het noodzakelijk is om goede en voldoende aandacht te schenken aan de productie van voedselveilige goederen. “Hierin zullen vooral de overheden moeten voorgaan. Voor ons land kan dit een kans zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan de voedselproductie.”

Ondanks er voldoende voedsel wordt geproduceerd, lijden zo’n 840 miljoen mensen wereldwijd honger, hebben zij geen schoon drinkwater en sterven er als gevolg hiervan dagelijks ongeveer 24.000 mensen. 75 procent van de ‘hongerdoden’ zijn onder de vijf jaar.

Gezinslandbouw is de eerste vorm van voedselcultivatie en heeft ervoor gezorgd dat de mens langzaam van een nomadisch bestaan is gegaan naar een vast bestaan. Het hele gezin was in de beginjaren betrokken bij de voedselproductie: landbouw, veeteelt en visserij en vaak een combinatie hiervan. Met de ontwikkeling van de mens, is er gewerkt aan specialisatie. Zo is de houdbaarheid en handelbaarheid van voedsel vergroot en zijn voedselverwerkingsbedrijven en voedselverwerkingsindustrieën ontstaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May