Simons hoopt op normale voortzetting parlementair werk
17 Oct 2014, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, hoopt dat tot zes weken voor de verkiezingen van mei 2015 de leden normaal hun parlementair werk voortzetten. “Het is geen kwestie van hoe relevant het is nu nog te vergaderen. Er is altijd een parlement. We gaan naar de verkiezingen toe maar voor de leden is er dan speciaal een verkiezingsreces van 6 weken. Tot dan zal ik na overleg met de fracties normaal vergaderingen uitschrijven van agendapunten die prioriteit hebben”, zegt Simons.

In tegenstelling tot wat wordt beweerd onder politici, zal volgens Simons wel degelijk dit jaar nog een begin worden gemaakt met de begrotingsbehandeling met daarvoor de algemene politieke beschouwing. “Ik zeg erbij dat in onze situatie het een inschatting is en afhankelijk van de bereidwilligheid van de leden, maar ik zal dit normaal in de planning opnemen”, zegt Simons. Als alles naar wens verloopt en de fracties overeenstemming bereiken, zal tegen eind november en begin december de begrotingsbehandeling moeten aanvangen. Volgens de assembleevoorzitter zijn de eerste commissievergaderingen voor de begrotingsbehandeling al begonnen.

Tot het verkiezingsreces wil Simons, rekening houdend met andere parlementaire verplichtingen in binnen en buitenland vier keer per week vergaderen. Op stapel liggen ook nog enkele belangrijke wetten, waaruit weer een selectie zal worden gemaakt. Een daarvan is de loterijbelasting. De parlementaire commissie die zich hiermee bezighoudt heeft alle voorbereidend werk gedaan en een verslag ingediend. In overleg met de fracties zal worden nagegaan welke andere wetten nog prioriteit genieten.

Voor wat de interne organisatie betreft zegt Simons dat nu de structuren van de griffie volledig zijn afgerond. Deskundigen werken nu aan het administratief gedeelte. Een deel van de griffie is overigens nu in Genève, waar een griffiers conferentie wordt gehouden tezamen met een vergadering van de Internationale Parlementaire Unie (IPU). “We komen er niet onder uit ook belangrijke vergaderingen zoals dat van de IPU bij te wonen”, zegt Simons.
Officieel blijft het huidig parlement aanzitten tot en met 29 juni 2015, de dag waarop uiterlijk het nieuwe parlement aantreedt. Tussen april en juni zal er dan niet worden vergaderd tenzij in geval van hoge noodzaak.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May