Ebola-doden wereldwijd boven de 4.000
11 Oct 2014, 01:00
foto
Ebola-statistieken van de WHO.


Het aantal doden als gevolg van de Ebola-uitbraak is gestegen naar meer dan 4.000. De meest recente cijfers tonen dat er 4.024 bevestigde of verdachte Ebola-sterfgevallen zijn geweest in de zwaarst getroffen West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. De cijfers zijn afkomstig van de WHO.

In de VS is één Ebola-dode geregistreerd, terwijl in Senegal acht sterfgevallen zijn geweest aan de ziekte. In totaal zijn er 8.399 bevestigde of verdachte gevallen, vooral in West-Afrika, vastgesteld. De mededeling van de WHO komt terwijl Liberiaanse wetgevers weigeren de president meer bevoegdheden te geven om om te gaan met de Ebola-crisis. President Ellen Johnson Sirleaf heeft al de noodtoestand afgekondigd die het voor haar mogelijk maakt om quarantaine op te leggen. Een parlementariër waarschuwde dat sluipende extra bevoegdheden voor het staatshoofd Liberia zouden kunnen veranderen in een "politiestaat".

De VN zegt dat inmiddels meer dan 233 gezondheidswerkers die werkten in West-Afrika zijn gestorven tijdens 's werelds dodelijkste uitbraak ooit. Teresa Romero, een verpleegster die in Liberia heeft gewerkt met Ebola-patiënten is besmet en wordt in Spanje behandeld. Ze is ernstig ziek, maar stabiel en wordt behandeld in een ziekenhuis in Madrid. Liberia is met 2.316 bevestigde of verdachte sterfgevallen het zwaarst getroffen.

Inmiddels heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag een speciale commissie ingesteld die zich moet bezighouden met de gevolgen van de eerste Ebola-patiënt in Europa. Hij gaf toe dat de situatie "complex en moeilijk" was, maar benadrukte dat de overheid een duidelijk plan had voor wat er gedaan moest worden.

Gebagatelliseerd
In Spanje worden zeven anderen in een ziekenhuis gecontroleerd op de symptomen van Ebola. Onder deze groep zijn twee kappers die in contact met Romero zijn gekomen.

WHO-functionaris Chris Dye zegt dat ze niet hadden verwacht dat de uitbraak zo groot zou zijn. Hij stelt dat de internationale actie helpt en dat het belangrijk is om nu vooruit te kijken. “We hebben gevraagd om ongeveer $ 1 miljard aan hulp. Tot nog toe hebben we rond de US$ 300 miljoen binnen. En er zijn meer toezeggingen gedaan. We hebben nu een beetje minder dan de helft van wat we nodig hebben, maar de hulp neemt snel toe.”

De medische vrijwilligersgroep ‘Artsen zonder Grenzen’ had al in april gewaarschuwd voor een mogelijke verspreiding van het virus. Op dat moment heeft de WHO de waarschuwingen gebagatelliseerd en opgemerkt dat Ebola als epidemie noch ongekend was.

‘Artsen zonder Grenzen’ heeft vrijdag een sterke toename van Ebola-gevallen in de Guinese hoofdstad Conakry, gerapporteerd, waarmee zij de hoop dat de ziekte daar was gestabiliseerd de grond heeft ingeboord. Ondertussen is in Mali een experimenteel serum getest op vrijwillige gezondheidswerkers. Het experiment omvat verschillende landen, en de resultaten zullen worden gestuurd naar deskundigen om te bepalen of het serum bescherming biedt tegen Ebola.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May