PDO brengt ode aan de Marron
10 Oct 2014, 10:00
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) heeft binnen de partijstructuren overleg gepleegd voor het verwoorden van een ode aan de Marron.
‘Het zou overdreven zijn om de volledige betekenis van de Marron in de Republiek Suriname te belichten daarom houdt de PDO zich slechts aan de volgende Ode aan de Marron.

Onmenselijke behandeling deed slaven vluchten naar het oerwoud. De wildernis werd boven het juk op de plantages verkozen. De naar vrijheid smachtende ‘lowe man’ vestigden zich in gemeenschappen in het oerwoud en bouwden achter de sulas ver van de ‘bewoonde wereld’ een ‘zelfstandig’ bestaan op.
De ‘lowe man’ heeft zijn vrijheid bevochten, geconsolideerd, behouden en uitgebreid. Een verregaand eigen bestuur werd ontwikkeld met als basis familie - dorpsstructuur en coöperatie. Door samen te werken ontstond identiteit, het Marronvolk.

De heerser van het binnenland met spierballen, glimmende huid, blakend van gezondheid, zijn blik recht in de ogen van landgenoten en met rap antwoord op de betutteling vanuit de stad, is een trotse kern van het Surinaamse volk.
De Marron is sterk filosofisch in benadering en redenering. In vergadering bijeen komen grofheid en belediging zelden of nooit voor of worden verbloemd. Wel prijkt karakter, diplomatie en standvastigheid. De Marron ontwikkelde de beschaafde krutu waar onderling respect en omgangsvormen centraal zijn.

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling heeft bewondering voor deze vergaderkunst. De krutu van de Marron verdient navolgen door andere bevolkingsgroepen.’

Waldi Nain, voorzitter PDO
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May