LGBT wil 'burgergelijkheid' tot realiteit maken
09 Oct 2014, 04:00
foto
Het publiek in theater Unique woensdagavond. Rechts discussieleider Sharda Ganga.


De Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LGBT) gemeenschap in Suriname moet alle kansen aangrijpen om burgergelijkheid tot een tastbare realiteit te maken. Dit is de conclusie van de paneldiscussie ‘Ik Ben Burger’, die woensdagavond werd gehouden in theater Unique. De discussieavond is onderdeel van de ‘Coming Out Week’ die sinds 4 oktober gaande is.

In een goedgevulde zaal werd er in een gezellige doch serieuze sfeer van gedachten gewisseld. Tieneke Sumter van het LGBT Platform gaf aan dat uit verschillende ‘krutu's’ met de doelgroep is gebleken dat er drie dingen zijn die de gemeenschap gedaan wil krijgen. “Het belangrijkste wat de groep wil, is geregistreerd partnerschap”, deelde Sumter mee. “Daarnaast zijn belangrijk een antidiscriminatiewet met sancties bij overtreding en gelijkheid op de werkvloer.” Er werden verschillende ideeën geuit over hoe over hoe de status van gelijkwaardige burger te bereiken. “We kunnen het in het onderwijs opnemen. We hoeven niet te wachten op de overheid”, “waarom beginnen we niet een politieke partij voor meer invloed en beleid?” en “we kunnen gepaste entertainment inzetten: net zoals er artiesten zijn die tegen LGBT zingen, zijn er ook artiesten die er wel voor zijn”, waren enkele van de voorstellen uit het publiek.

Concrete stappen die het LGBT Platform gaat nemen, zijn het gebruiken van kampioenen en leren van groepen die voor emancipatie hebben gevochten. “Met kampioenen bedoelen wij bedrijven als Staatsolie”, licht Luciën Govaard, bestuurslid van het LGBT Platform, toe. “Zulke bedrijven hebben behalve voor personen die in een man-vrouw relatie zitten, ook voorzieningen voor mensen in een andersoortige relatie. Daarnaast kunnen wij ook veel leren en overnemen van de vrouwenbewegingen en andere groepen die succesvol voor gelijke rechten en emancipatie hebben gestreden.”

De week van activiteiten van het LGBT Platform wordt afgesloten met de ‘Pride Walk’ op zaterdag. “Eenieder die vindt dat mensenrechten voor iedereen geldt, mag komen meedoen”, nodigt Govaard uit. “Voor sommigen is de loop de gelegenheid om uit de kast te komen maar daar gaat het niet zozeer om. Het gaat om acceptatie, gelijkwaardigheid en solidariteit tonen aan de groep.”
Er zal zich op die dag zich ook een bijzonderheid voordoen, deelt Govaard aan Starnieuws mee. Transgenders in Suriname zullen officieel vertegenwoordigd worden door een eigen organisatie. Trans in Action, oftewel TIA, zal op zaterdag gepresenteerd worden aan de gemeenschap.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May