Carl Breeveld: Regering hoort parlement te informeren
08 Oct 2014, 00:00
foto
Carl Breeveld, fractievoorzitter DOE.


"Bij ingrijpende stappen vanwege de regering hoort het om het parlement te informeren. In korte tijd wordt dezelfde methode gevolgd, namelijk via de pers belangrijke mededelingen te doen. Eerst het besluit om met het bedrijf Strukton bij de aanleg van de spoorlijn in zee te gaan (130 miljoen euro), daarna verhoging AKB en AOV, en nu via Staatsolie US$ 300 miljoen voor aandeel in de nieuw te bouwen goudmijn."

Assembleelid Carl Breeveld, voorzitter van DOE, zegt aan Starnieuws dat hij deze werkwijze niet correct vindt. Artikel 90 van de grondwet zegt dat de president verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee. De aanpak om via de pers en bigi sma dey te communiceren over zulke belangrijke zaken, staat haaks op de accountability die aan de dag gelegd moet worden en waar artikel 90 het over heeft, stelt de volksvertegenwoordiger.

"Waarom is het parlement wel geraadpleegd toen de overeenkomsten werden voorbereid en bij met name dit deel, over de bron waar de middelen vandaan komen, niet?", vraagt Breeveld zich af. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft via de media dinsdag meegedeeld dat niet de Staat Suriname, maar Staatsolie voor 25% zal participeren in de op te zetten goudmijn in het Meriangebied in Oost-Suriname.

"Hoewel ik de ontwikkelingen in het Nassaugebied, mede vanwege de werkgelegenheidscreatie en verhoging van de productie toejuich, heb ik door deze werkwijze het gevoel alsof er een loopje genomen wordt met De Nationale Assemblee. Dat is democratisch, maar ook ethisch gezien niet juist!"concludeert Breeveld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May