Drie fiets- en rolstoelwerkplaatsen worden uitgebreid
07 Oct 2014, 18:50
foto
De directeuren en medewerkers voor de uit te breiden werkplaats van de WiN-Groep in Nickerie


De leerwerkplaatsen van Stichting Unu Pikin, de Mr. Huberstichting in Paramaribo en de Win-Groep in Nickerie zullen de komende twee jaar worden versterkt en uitgebreid. De fiets- en rolstoelwerkplaatsen zullen op basis van de 'Twinning Faciliteit' samenwerken met stichting Betuwe Wereldwijd uit Nederland. Hiertoe is het project 'Tools4change Suriname' van start gegaan.

De accommodatie en inrichting van de werkplaatsen worden verbeterd, in eerste fase tot eind 2014. De drie werkplaatsen worden uitgerust met de nodige voorzieningen, apparatuur, en ook met een lading rolstoelen, fietsen en gereedschapsset. Tijdens het eerste directie- en werkoverleg bij de Wingroep in Nickerie zijn er afspraken gemaakt de vorige week. De vergadering vond plaats onder leiding van Willem de Boer, voorzitter van Betuwe Wereldwijd uit Culemborg.

Kennisoverdracht
De leerwerkplaatsen repareren, verhuren en verkopen niet alleen rolstoelen en fietsen, maar bieden aan jongeren met een lichte beperking en laaggeschoolden ook de mogelijkheid om zich te oriënteren in het vak van fietsenmaker en rolstoelhersteller. Zij krijgen een leerwerkstage van één dag in de week. Voor de fiets en de rolstoel is steeds meer belangstelling, aangezien er geen schoner, goedkoper en milieuvriendelijker vervoersmiddel bestaat, buiten de eigen 'benenwagen'. De fiets biedt steeds meer een alternatief voor de auto, die de stad onveilig maakt en vervuilt, stellen de organisaties in een persbericht.

Na de eerste fase van fysieke aanpassingen van de werkplaatsen volgt begin volgend jaar een programma van kennisoverdracht. Het gaat om fiets- en rolstoeltechniek, werken met deze speciale doelgroep, en sociaal en kostendekkend ondernemen. De leerwerkplaatsen streven ernaar om binnen twee jaar uit te groeien tot volwaardige, erkende en zelfstandige voorzieningen met een kostendekkende leerwerkplaats. Het project 'Tools4change Suriname' wil zo bijdragen aan meer respect en bewegingsmogelijkheden voor de rolstoelgebruiker en de fietsers. Jongeren met een lichte beperking krijgen een leertraject aangeboden dat kan uitmonden in een baan als fietsenmaker.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May