Noodtoestand in Hondurese stad door Chikungunya
04 Oct 2014, 11:18
foto
Een vrachtwagen bespuit tegen muggen om de verspreiding van het Chikungunya-virus onder controle te krijgen. (Foto: Reuters)


De Hondurese regering heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen in de stad Villa de San Francisco, op ongeveer 38 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa. De noodtoestand volgt nadat honderden mensen werden gediagnosticeerd met symptomen van het Chikungunya-virus. Autoriteiten schatten dat ongeveer 1.000 mensen van de stad de ziekte hebben opgelopen.

De lokale autoriteiten zeggen dat ze nog steeds wachten op de testresultaten van verschillende patiënten om te bevestigen dat ze zijn besmet met het virus. "We zijn zeer bezorgd. Ongeveer 200 families zijn besmet, waardoor elk lid een ander kan infecteren", zegt Romeo Montoya, vertegenwoordiger van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) in Honduras.

Montoya legde uit dat de verspreiding in het land kan hebben plaatsgevonden door verschillende leden van de gemeenschap die naar El Salvador zijn gereisd, waar het Chikungunya-virus zich razendsnel verspreidt. De uitbraak begon 20 dagen geleden. Dorpsbewoners voelden zich duizelig en kregen hoge koorts, zegt de Paho. "Dit is geen dengue. Het is een nieuwe virus," stelt Montoya. Artsen verwarren vaak Dengue met Chikungunya omdat beide ziekten worden overgebracht door muggenbeten.

Ondertussen heeft de burgemeester van Villa de San Francisco, de mensen van de stad opgedragen thuis te blijven om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

El Salvador had vorige week al 30.000 bevestigde gevallen van het virus dat het Caribisch Gebied in zijn greep houdt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May