Suriname ondersteunt ecosysteem van de aarde
25 Sep 2014, 20:00
foto


Minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar heeft op de Climate Summit te New York benadrukt dat Suriname een van de weinige landen ter wereld is die carbon-negatief is, dus meer kooldioxide opslaat, dan uitstoot. “Suriname beschikt over immense natuurschatten. Het land draagt in belangrijke mate bij aan het ondersteunen van het ecosysteem van de planeet”, stelde hij. Parmessar heeft president Desi Bouterse vertegenwoordigd op de eendaagse vergadering.

De Climate Summit die op 23 september in New York is gehouden, is achter de rug. De volgende stap is de bijeenkomst volgend jaar in Parijs, waarin een uitgebreide overeenkomst gesloten zal moeten worden om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te verminderen. “De tijd van praten over het klimaat is voorbij”, zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.

Parmessar is ingegaan op de gevolgen van de klimaatsverandering waar Suriname nu reeds mee te kampen heeft. In de toekomst mag het land ook waterstandstijgingen en schommelingen in de temperatuur tegemoet zien, gaf hij aan. “Recentelijk zagen wij de gevolgen van langdurig gebrek aan regenval in het binnenland, met als gevolg dat de energievoorziening door de waterkrachtcentralen niet gegarandeerd is. Suriname heeft vorig jaar te maken gehad met rukwinden en het zeewater stroomt steeds verder binnen.”

Suriname levert een grote bijdrage aan het in stand houden van het ecosysteem en de gezondheid van de wereld door bosmanagement en opslag van kooldioxide. Verder neemt het land het voortouw door het initiëren van bijvoorbeeld het REDD+ programma, zegt de voorlichting van het kabinet van de president. Suriname heeft een beroep gedaan op de wereldgemeenschap, vooral de ontwikkelde wereld, om zijn afspraken na te komen bij de strijd tegen klimaatsverandering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May