OAS buigt zich over situatie Ebola
24 Sep 2014, 04:00
foto


De Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal zich woensdag tijdens de reguliere vergadering buigen over de Ebola-epidemie in de wereld en de situatie op het Westelijk Halfrond. De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidszorg Organisatie (PAHO), Carisse Etienne, zal de stand van zaken presenteren.


In het verleden hebben de OAS en PAHO vaker samengewerkt om lidlanden te informeren over kritische gezondheidsvraagstukken, zoals hiv/Aids, Avian Flu, cholera uitbraak in Haiti. Bij dit soort bedreigingen is het volgens assistent secretaris generaal van de OAS, ambassadeur Albert Ramdin, nodig om goede afstemming te plegen en afspraken te maken.

Ramdin somt diverse redenen op waarom de samenwerking belangrijk is:
1. Goed begrip over de medische behandeling en de te treffen voorzorgsmaatregelen, met het gevaar van overdracht. De ervaring heeft uitgewezen dat zonder juiste informatie een verkeerd medisch en maatschappelijk beeld kan ontstaan, met alle ongewenste gevolgen van dien.

2. Een integrale benadering, want terwijl het hier gaat om een ziekte, zijn de gevolgen sociaal, economisch en vaak van politieke aard. In veel landen kunnen situaties zich voordoen die de nationale en regionale veiligheid kunnen aantasten. Het is daarom belangrijk om verschillende onderdelen van het bestuurssysteem in de landen te informeren.

3. De multilaterale aanpak is nodig aangezien ziekten als Ebola grensoverschrijdend zijn en het daarom noodzakelijk maken dat landen in een vroeg stadium met elkaar samenwerken. De oproep van de premier van Trinidad and Tobago recentelijk om een Caricom vergadering van staatshoofden bijeen te roepen, moet in dit verband worden gezien en serieus worden genomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May