Vakkenpakket bepaalt klassen avond VWO
24 Sep 2014, 06:00
foto
Het Minov begint komend studiejaar met het avond VWO. De scholieren zullen de lessen in de Koendersschool in de Marowijnestraat volgen.


Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) verwacht genoeg aanmeldingen om met het avond Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (avond VWO) te kunnen starten. Voor het vormen van een klas met een bepaald vakkenpakket zijn minimaal tien tot vijftien registraties nodig.

Het VWO kent verschillende vakkenpakketten; Q1, Q2, R of S. Q1 bijvoorbeeld heeft Spaans, Q2 dan weer niet. Nederlands en Engels zijn hoofdvakken, terwijl Spaans een keuzevak is. Mochten er onvoldoende scholieren zijn met Spaans in het pakket, dan zal er geen klas worden gevormd.

Personen die de dagopleidingen van het Havo niet kunnen volgen, kunnen al jaren in de avonduren naar school. Ze worden onderwezen in het gebouw van de Poolschool aan de Marowijnestraat. Het avond VWO wordt gehuisvest in het pand van de Koendersschool in dezelfde straat, zegt Robert Peneux, directeur van Onderwijs. Er volgt nog een gesprek met de leidinggevende van deze school over het gebruik van de faciliteiten.

Leerkrachten die lesgeven op het avond Havo kunnen ook worden ingezet op het avond VWO. Vroeger was het zo dat scholieren die de dagopleiding niet konden afronden of tweemaal hadden gedoubleerd door inspectie Voortgezet Onderwijs Seniorenniveau (VOS) werden verwezen naar het avond Havo. “Hierdoor ging de droom van scholieren om een VWO-diploma te behalen verloren”, zegt Peneux. De departementsleiding wil onder meer personen die om uiteenlopende redenen hebben afgehaakt, alsnog de ruimte geven om het VWO-diploma te behalen. Geslaagden van de avondschool kunnen voor vervolgonderwijs naar het hoger beroepsonderwijs (HBO) of de Anton de Kom universiteit van Suriname, zegt de departementsdirecteur.

Het VWO is tot nu toe het enige onderwijstype op VOS-niveau dat geen avondopleiding heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May