Pelmolenaars afhankelijk van wereldmarktprijs
31 Aug 2010, 07:10
De pelmolenaars hebben in gesprek met de parlementaire delegatie aangegeven, dat ze afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs voor de cargo om de opkoopprijs te bepalen.

De opkoopprijs is een heet hangijzer en was een van de belangrijkste discussiepunten. Momenteel worden er verschillende prijzen variërend van SRD 37 tot SRD 50 gehanteerd voor een baal natte padie.

Ook de pelmolenaars hebben de knelpunten in de rijstsector aangekaart. Jerry Bishesar van Rijsthandel N.V. Sahara zegt dat verwerkers niet in staat zijn om de prijs te betalen die de boeren wensen. Dit komt doordat de afzet van cargo moeizaam gaat. De concurrentie is groot en er wordt slechts US$ 370 per ton voor de cargo aangeboden. De pelmolenaar vindt dat de regering ook debet is aan deze situatie. “De bijproducten kunnen we niet afzetten, omdat de meeste ingrediënten voor het verwerken van voer geïmporteerd worden. Ook kip en kipproducten worden geïmporteerd, waardoor de pluimveesector dood gebloed is”, zegt Bishesar.

Bhagwatpersad Ramadhin, rijstmagnaat, merkt op dat zijn bedrijf al ruim 30 jaren bestaat. Toen het bedrijf opgezet werd, woonden er geen mensen in de omgeving. De laatste jaren hebben mensen woningen in de buurt gebouwd en hebben nu last van de kafverbranding. De pelmolenaar wil wel meewerken om dit probleem op te lossen, maar heeft wat meer ruimte nodig.

Zelf bepalen
Rakesh Narsingh van rijstbedrijf Narvin N.V. vindt dat de padieproducenten zelf mogen bepalen waar ze hun product willen afzetten. De landbouwers hadden aangeven dat ze pas na drie tot zes maanden, nadat ze hun product verkocht hebben, door bepaalde pelmolenaars uitbetaald worden. Een wetgeving op dit gebied zou volgens de boeren goed zijn.

Harley Pahlad van Sunrice N.V. legde uit dat Jamaica wel een goede afzetmarkt kan worden, indien de pelmolenaars een bepaald volume aan export kunnen halen. “Die hoeveelheid kunnen we niet halen. Er wordt maar 25000 hectare geplant en de Jamaicanen willen hebben dat je aan hun eisen voldoet, anders nemen ze rijst van elders”, meent Pahlad.

Een structurele aanpak van de rijstsector is vereist. Een goede afzetmarkt, lage productiekosten, hoge opbrengsten en meer arealen beplanten kan de rijstsector beter tot ontwikkeling brengen.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May