Suriname gaat rijst exporteren naar Venezuela
12 Sep 2014, 13:30
foto
Presidenten Desi Bouterse (links) en Nicolas Maduro (midden) van Venezuela. Tweede van rechts de nieuwe secretaris-generaal van Unasur, Ernesto Samper.


Suriname heeft Venezuela aangeboden voor het komende jaar 32.000 metrieke ton padie en 80.000 metrieke ton witte rijst te leveren. De door Suriname voorgestelde prijzen zijn in principe geaccepteerd, maar partijen dienen nog overeenstemming te bereiken over enkele aspecten van de technische specificaties.

President Desi Bouterse en minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) hebben tijdens een ontmoeting met president van Venezuela, Nicolas Maduro, de ministers van Buitenlandse Zaken, Rafael Ramirez, en Voedselvoorziening, Coronel Bello, een doorbraak kunnen bewerkstelligen in de export van rijst via de PetroCaribe-overeenkomst. Dit meldt Buitenlandse Zaken in een persbericht. Ook is verwezen naar de goede intenties van de toenmalige president Hugo Chavez en president Bouterse, toen zij op 26 november 2010 in Paramaribo de Aanvullende Overeenkomst tekenden over Vriendschap en Samenwerking. Hierin is ook het accent gelegd op de productie en export van rijst uit Suriname.

Ter stimulering van de rijstproductie respectievelijk het verhogen van rijstexporten naar niet-traditionele en bestaande markten, is minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij bezig geweest met intensief marktonderzoek in de regio dat heeft geresulteerd in de mogelijkheden op onder andere de Venezolaanse markt. Het sluiten van een meerjarig contract is in vergevorderd stadium bij het ministerie van Voedselvoorziening van Venezuela. Zeer binnenkort is de verwachting, dat overgegaan wordt tot een definitief langjarig leveringscontract.

Invulling geven
Zodra hieraan voldaan is aan de technische specificaties zal het ministerie van Voedselvoorziening een goedkeuring doen uitgaan naar de organisatie in Venezuela die belast is met de uitvoering van de PetroCaribe-overeenkomst, PDV-Caribe, die dan de middelen voor deze export zal vrijmaken.
Op deze wijze wordt uitvoering gegeven aan het gedachtegoed van wijlen President Hugo Chavez. Bij de oprichting van de PetroCaribe-organisatie in 2005 is onder meer vastgelegd, gunstige financieringsvoorwaarden, energiezekerheid en voedselzekerheid.

De volgende stap is dat de Surinaamse stakeholders onder coördinatie van LVV bij elkaar komen om de werking van het hiervoor bestemd mechanisme optimaal te laten functioneren. De rijst zal tweewekelijks, telkens in hoeveelheden van 4000 ton, vanuit haven Nickerie, naar Venezuela worden geëxporteerd.

PetroCaribe Ontwikkelingsfonds
Sinds 4 januari 2012 neemt Suriname, via Staatsolie, regelmatig olie af via PDVSA, de nationale oliemaatschappij van Venezuela. De leveringen vinden plaats tegen gunstige financieringsvoorwaarden, met een betaling na 90 dagen. Suriname betaalt 100% en bij iedere betaling wordt 60% gereserveerd in een Ontwikkelingsfonds ten behoeve van de financiering van ontwikkelingsprojecten in Suriname.

De uitwerking en goedkeuring van een viertal projecten heeft in de afgelopen periode intensief plaatsgevonden en nu wordt de laatste hand gelegd aan de financieringsprocedure voor uitvoering van deze projecten.
De presidentiële delegatie heeft aan een doorbraak gewerkt opdat met de start van deze projecten een versneld kunnen plaatsvinden.
De projecten die binnenkort uitgevoerd zullen worden, zijn in de landbouwsector, ter verhoging van de productie van rijst en zaaizaad, citrus, noni, aloë vera en acai. Ook een voor Suriname belangrijk project van het ministerie van Openbare Werken, in verband met de ontwateringswerken en infrastructuur, zal ter hand worden genomen.
De PetroCaribe-overeenkomst levert volgens Buitenlandse Zaken een positieve bijdrage aan ondersteuning van de nationale economie en het proces van regionale integratie. PetroCaribe telt negentien lidlanden uit het Caribische gebied, Zuid-Amerika en Latijns-Amerika.

President Bouterse en delegatie mogen terugzien op een vruchtbaar resultaat van een bliksembezoek aan Venezuela. De delegatie was in Caracas voor de ceremoniële overdracht van het ambt van secretaris-generaal van Unasur. Ali Rodriguez van Venezuela heeft de hamer gisteren officieel overgedragen aan de ex-president van Colombia, Ernesto Samper.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May