Compensatie rijstboeren kost SRD 12 miljoen
12 Sep 2014, 06:00
foto


Kleine en middelgrote rijstboeren komen in aanmerking voor de éénmalige compensatie van de regering. Boeren die vanaf 1 hectare tot 200 hectare in productie hebben zullen volgende maand SRD 480 krijgen per hectare. Dat is afgesproken met de rijstboeren, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan Starnieuws.

Er wordt geen onderscheid gemaakt in de kostprijs van de verschillende boeren. “De omstandigheden, de arealen, de locatie, het hele productieproces verschilt van boer tot boer,” zegt de bewindsman. Met de compensatie gaat zo’n SRD 12 miljoen gepaard. Het geld komt uit de begroting exportpromotie van het ministerie van LVV. De minister wijst erop dat het in deze gaat om een adhoc beslissing en dat wordt gestreefd naar een structurele oplossing voor de steeds terugkerende problemen in deze sector. Hij herhaalt dat de rijstboeren zich ervan bewust moeten zijn dat het in de sector niet gaat om partijpolitieke belangen, maar dat het gaat om de rijstsector.

Voor dit seizoen kregen de boeren tussen de SRD 45 en SRD 50 voor een baal (79 kilo) natte padie, terwijl de kostprijs SRD 75 is. Na onderhandelingen met de rijstexporteurs lukte het minister Algoe om SRD 60 per baal te bedingen. Uiteindelijk kwam na herhaalde sessies met de Surinaamse Padieboeren Associatie een bedrag van SRD 58 uit de bus. Over dit tarief dat neerkomt op SRD 480 per hectare is overeenstemming met de sector bereikt.

De rijstboeren kwamen in ernstige problemen omdat de wereldmarktprijs voor padie is gedaald. Een ton cargorijst is met US$ 40 gedaald, van US$ 430 naar US$ 390. Ook buurland Guyana heeft te kampen met een lage opkoopprijs, maar die wordt opgevangen door de overeenkomst die Georgetown binnen PetroCaribe heeft. President Desi Bouterse en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken hebben in Venezuela gesproken met Nicolas Maduro over een rijstovereenkomst binnen PetroCaribe. Suriname wil 30.000 ton padie en 80.000 ton witte rijst exporteren naar Caracas binnen de te bereiken overeenkomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May