Vier Peruaanse tribale leiders vermoord
09 Sep 2014, 12:30
foto
Illegale houtkap van het Amazonewoud heeft veel inheemse stammen verdreven van hun oorspronkelijke woongebieden. (Foto: Reuters)


Vier Peruaanse tribale leiders zijn gedood toen ze op weg waren naar een vergadering om manieren om de illegale houtkap te stoppen, te bespreken. De mannen uit de Ashaninka gemeenschap probeerden naar Brazilië te reizen toen ze werden vermoord.

Actievoerders zeggen dat de mannen een aantal doodsbedreigingen van illegale houthakkers hadden ontvangen. Deze illegale houthakkers worden ervan verdacht achter de moorden te staan.

De inheemsen worden in de afgelopen jaren enorm bedreigd door de toenemende ontbossing. Onder de slachtoffers is Edwin Chota die uitgesproken tegen de houtkap was. Chota en de drie anderen zijn gedood in de buurt van Saweto op de grens met Brazilië, zeggen Peruaanse ambtenaren. De mannen zouden langer dan een week geleden zijn vermoord.

In het rapport dat de Wereldbank in 2012 publiceerde staat dat naar schatting 80 procent van de Peruaanse houtexport afkomstig is uit illegale houtkap. Professor David Salisbury van de Universiteit van Richmond kende Chota jarenlang en zei dat hij het doelwit was omdat hij dreigde de toestand te verstoren. "De illegale houthakkers staan op de lijst van mensen die Edwin dood wilden," zei hij tegen de Associated Press.

Chota heeft de afgelopen zes jaar campagne gevoerd tegen illegale houtkap en heeft honderden brieven geschreven over dit onderwerp. Inheemse volkeren zoals de Ashaninka hebben hun aantal zien slinken, terwijl hun land wordt bedreigd door ontwikkeling. Recente beelden van Amazone stammen die eerder niet met de buitenwereld in contact waren gekomen en die nu dwalen in bewoonde gebieden heeft de vrees aangewakkerd dat ze uit hun woongebieden zijn gedwongen.

In Brazilië hebben sommige inheemse stammen de wet in eigen hand genomen tegen illegale houthakkers. Ze vernietigen alle materiaal van de illegale houthakkers en breken hen de armen en benen. Veel Braziliaanse stammen vinden dat de overheid te weinig of niets doet om hen te beschermen tegen de opmars van de illegale houthakkers die hun land en woongebieden bedreigen en vernietigen. Illegale houtkap is één van de grootste bedreigingen van het Amazonewoud.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May