Minister Algoe warm onthaald in Nickerie
09 Sep 2014, 04:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV is hartelijk verwelkomd in Nickerie.


Met tazza muziek en applaus is minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) maandagmiddag verwelkomd door besturen van padieboerenorganisaties en coöperaties in Nickerie. Algoe gaf de boerenvertegenwoordigers tekst en uitleg over de besprekingen die zijn gevoerd op het ministerie van LVV met opkopers en boerenorganisaties om te geraken tot een acceptabele padie-opkoopprijs.

De minister benadrukte dat hij begrip had voor de acties van de boeren omdat de prijs van SRD 45 die door de opkopers geboden werd, moordend zou zijn voor de boeren en de sector. Algoe heeft de producenten ook duidelijk gemaakt dat zijn ministerie niet over de middelen beschikt om de incentive aan de boeren uit te keren. Binnen de Raad van Ministers is diepgaand overleg gevoerd over deze tegemoetkoming.

Na lang onderhandelen met boeren is donderdagavond, na afstemming met de president, het akkoord bereikt om een tegemoetkoming van SRD 480 per hectare aan kleine en middelgrote boeren uit te keren. Dit is het hoogste bedrag dat tot nog toe als tegemoetkoming is gegeven aan boeren. De bewindsman is van mening dat de opkopers meer konden bieden aan de boeren omdat zij goed verdienen uit de sector. Ook vanuit de politiek heeft men volgens Algoe, misbruik willen maken van de situatie. Woensdag zal een aanvang worden gemaakt met de registratie, waarna binnen een maand het geld voor de boeren beschikbaar moet zijn.

De minister heeft de aanwezigen uitleg gegeven over de overeenkomst die Suriname heeft voorgesteld aan Venezuela in het kader van de Petro Caribe overeenkomst. Ook de rehabilitatie van de productiefaciliteiten op Wageningen zijn nog op schema. Harinannan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie bedankte de minister voor zijn inzet om deze zaak tot een goed einde te brengen. Verder werden er voorstellen gedaan om meststoffen aan de sector beschikbaar te stellen en met de commerciële banken te komen tot een herschikking van de schulden. De boeren hadden uitgebreid de ruimte om vragen te stellen aan de minister en voorstellen te doen hoe uit de problemen te geraken. Algoe benadrukte dat de toekenning van de incentive slechts een noodoplossing is. Samen met de sector zal er gezorgd worden voor een structurele oplossing van de problemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May