Vreedzame herdenkingsmars eindigt in botsingen
08 Sep 2014, 11:00
foto
Demonstranten met capuchons op hebben met brandbommen, stenen en stokken gegooid naar de politie in de Chileense hoofdstad, Santiago. (Foto: Reuters)


Politie en demonstranten zijn in de Chileense hoofdstad slaags geraakt na een mars voor de slachtoffers van het militair bewind tussen 1973-1990. De loop, die door duizenden is bijgewoond, was zelf rustig, zegt de politie.

Vier journalisten zijn gewond geraakt toen demonstranten met stenen en brandbommen naar de politie gooiden na de mars. De aanloop naar de herdenking van de staatsgreep op 11 september 1973 wordt vaak gekenmerkt door geweld. Generaal Augusto Pinochet bracht 41 jaar geleden de regering van Salvador Allende ten val. Bij confrontaties is in 2012 een politieagent omgekomen.

Duizenden Chilenen hebben zondag gemarcheerd door de straten van de hoofdstad Santiago om de personen die zijn verdwenen onder het bewind te memoreren. Volgens de politie hebben zo’n 3.000 mensen meegelopen in de mars. Ze droegen spandoeken met de namen en foto’s van mensen die onder het militair bewind in Chili zijn verdwenen.

Volgens officiële cijfers zijn tijdens het dictatuur 40.000 mensen het slachtoffer geworden van mensenrechtenschendingen en zijn meer dan 3.000 verdwenen of gedood. De politie meldt dat een kleine groep demonstranten waarvan het hoofd met een capuchon was bedekt, met stenen en stokken hebben gegooid na de mars die eindigde bij de gedenkplaats van de verdwenen slachtoffers.

Regeringswoordvoerder Alvaro Elizalde heeft gesteld dat degenen die betrokken waren bij het geweld, zullen worden opgebracht. "Dit zijn ernstige strafbare feiten, die wij sterk veroordelen en die niet ongestraft kunnen blijven." Hij benadrukte dat de oproerkraaiers deel uitmaken van een “zeer kleine groep.” De woordvoerder heeft in het vooruitzicht gesteld dat de politie in groten getale aanwezig zal zijn op 11 september wanneer er meer marsen zijn gepland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May