Sallons neemt wilde actie Jarikaba niet over
04 Sep 2014, 18:00
foto
Vakbondsleider Michael Sallons


De actie die sinds maandag wordt gevoerd bij de Food and Agriculture Industrie (FAI), de vroegere SBBS, wordt niet overgenomen door de bond, onder leiding van Michael Sallons. De bondsvoorzitter zegt dat er sprake is van een wilde actie. "Een klein groepje is opgestaan en heeft de boel aangezet om in actie te gaan. Zonder de bond te verwittigen, begint men het werk neer te leggen" stelt Sallons tegenover Starnieuws.

De actievoerders vragen een loonsverhoging en willen ook hun aandeel van het geld dat is betaald voor de overname van het bedrijf. Zij vinden dat de bond niet opkomt voor hun rechten en eisen. Sallons zegt dat hij de trekkers van actiegroep heeft uitgenodigd voor een gesprek. "Men heeft me gevraagd daar te komen terwijl ik hen niets te zeggen heb. Over hun eisen zijn er al onderhandelingen gaande. Ik heb een bus gehuurd en gestuurd voor die mannen om naar de stad te komen om het uit te leggen. Bij aankomst van de bus op Jarikaba waren deze mensen niet aanwezig", legt Sallons uit.

Sallons is van mening dat de punten die nu aangehaald worden voor deze actie niet nieuw zijn. Bij de overname van het bedrijf zijn deze zaken (loonsverhoging en nieuwe cao-onderhandelingen) besproken. Er is nu een directielid in België bij Univeg, de moedermaatschappij van FAI, om over deze punten te onderhandelen. "Ik had de werknemers wat tijd gevraagd, want het bestuur moet ook nog antwoord krijgen van de directie", merkt de vakbondsleider op. Het bondsbestuur heeft vrijdag een gesprek met de directie.

Voor de zevende keer is er op deze wijze een actie gestart door de werknemers. Sallons legt uit dat bij de vorige werkneerlegging de directie zestien mensen ontslag had aangezegd. "Ik ben op mijn knieën gegaan voor die mannen en heb verzocht het ontslag terug te draaien. Uit deze groep waren maar twee personen lid van de bond", zegt Sallons. Hij geeft aan dat de consequenties die uit deze wilde actie volgen, op het bord van de actievoerders zullen komen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May