Panka: Huzarenstuk geklaard met bevalling 'drieling'
29 Aug 2014, 15:00
foto
Ricardo Panka, fractieleider Mega Combinatie, vanochtend na aanname van de 'sociale wetten'. (Foto: René Gompers)


Fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie) erkent dat het een 'moeilijke bevalling' was van de 'drieling' vannacht. De drie 'sociale wetten' zijn na maanden van debat, met veel wijzigingen goedgekeurd. Er is een grote inbreng geweest van betrokkenen in het veld, deskundigen, assembleeleden en regering. Hij vindt het jammer dat een groot deel van de oppositie het bij de afronding liet afweten. Veel voorstellen die de oppositie heeft gedaan, heeft de regering overgenomen.

Panka zegt aan Starnieuws dat het belangrijk is om vast te stellen dat de ontwerpwetten, zoals deze worden ingediend, uiteindelijk niet zo worden aangenomen. Er is veel gedaan om de wetten beter af te stemmen op de samenleving. Vannacht is nog voorgesteld om de termijnen voor het doorvoeren van het minimum uurloon te verruimen. In plaats van een jaar, hebben werkgevers nu twee jaar de tijd om het loon op te trekken naar het niveau zoals uitgerekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek.

De ontwerpwetten waren technisch bijzonder moeilijk omdat deze grote invloed zullen hebben op de ordening van de samenleving. Naast minimum uurloon, kunnen mensen nu een pensioen opbouwen en iedereen valt in de basiszorgverzekering. Er is ruim veertig jaar gesproken over het sociaal zekerheidsstelsel. Panka vindt dat niet altijd politiek bedreven moet worden. Nu ging het om wetten waar decennialang om gevraagd wordt. Hij is blij dat het gelukt is om de ontwerpen aan te nemen. "Met ondersteuning van verantwoordelijke leden van de oppositie hebben wij een huzarenstuk geklaard", zegt Panka voldaan na de marathonzitting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May