Frans kabinet neemt ontslag
25 Aug 2014, 10:00
foto
Premier Manuel Valls woonde op 23 augustus nog de opening van de Wereldkampioenschappen van de Ruitersport bij. (Foto: Reuters)


De Franse premier Manuel Valls heeft vandaag het ontslag ingediend van zijn kabinet. Het ontslag komt een dag nadat de minister van Economie, Arnaud Montebourg, had opgeroepen tot nieuwe economische beleidsmaatregelen en vragen had gesteld over de begrotingsdiscipline ‘obsessie’ van buurland Duitsland.

President Francios Hollande heeft Valls gevraagd om een nieuw team te vormen. Valls heeft vier maanden gezeten, maar heeft voortdurend moeten bemiddelen in beleidsconflicten tussen de linksen – zoals Montebourg - en meer gematigde leden van de socialistisch geleide regering.

In een verklaring zegt Hollande dat er dinsdag een nieuwe regering zal worden gevormd die in lijn zal zijn met de richting die de president heeft uitgezet voor het land. In het weekend zei Montebourg dat energieverminderingsmaatregelen die sinds de financiële crisis van 2008 worden uitgevoerd, de economieën van de eurozone verlammen. Hij drong er bij regeringen op aan om van koers te veranderen of hun kiezers te verliezen aan populistische en extremistische partijen.

Minister van Financiën, Michel Sapin, erkende deze maand dat de zwakke groei zou betekenen dat Frankrijk zijn energieverminderingsdoelstelling voor dit jaar niet zou halen. Hij benadrukte echter dat de regering “in een passende tempo” zou blijven snijden in het energietekort.

De zwakte van de economie was een belangrijke factor waarin Valls zijn beoordeling deze maand zal kelderen naar een een nieuw dieptepunt van 36 procent. Hollande blijft de meest onpopulaire president in meer dan een halve eeuw, was de uitslag van de opiniepeiling zondag. Valls werd aangewezen om de regering te leiden na een kabinetswijziging in maart. De regerende socialisten leden toen een grote nederlaag bij de lokale verkiezingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May