Gevangenen Brazilië onthoofden mede-celgenoten
25 Aug 2014, 08:00
foto
De opstandelingen onderhandelen vanaf het dak van de Cascaval gevangenis met de autoriteiten. (Foto: AFP)


Relschoppers in een gevangenis in de Braziliaanse zuidelijke stad Cascavel hebben vier medegevangenen gedood en verscheidene anderen gewond. Twee van de slachtoffers zijn onthoofd en anderen zijn vanaf het dak van het gebouw naar beneden geduwd. Twee van hen zijn gestorven.

Volgens de politie in Brazilië zijn minstens 700 gevangenen betrokken bij de opstand, die zondagochtend is begonnen. De gevangenen zijn ontevreden over de manier waarop de gevangenis wordt geleid als het komt op voedsel en hygiëne. Lokale media toonden gevangenen die mannen met touwen om hun nek op het dak van één van de gebouwen sloegen.

De opstand is begonnen toen bewakers het voedsel aan de gedetineerden brachten en deze werden overmeesterd. Maar liefst 1.000 gevangenen namen toen delen van de gevangenis over, plunderden en staken een groot deel ervan in brand. De opstandige gevangenen hebben hun gezichten bedekt met geïmproviseerde bivakmutsen.

Terreur en drugsbendes
De leiders van de opstand houden ten minste twee gevangenisbewakers gegijzeld. “Ze gebruiken het afgehakte hoofd van één van de gevangenen om één van de gijzelaars psychologisch te martelen,” zei Jairo Ferreira, de advocaat van de vakbond van gevangenisbewaarders. "Er zijn nu scènes van terreur in de gevangenis," zei hij tegen de lokale krant Gazeta do Povo. Een BBC-journalist in Rio de Janeiro meldt dat het geweld tussen de gevangenen betekent dat er leden van rivaliserende drugsbendes bezig zijn.

Er wordt onderhandeld om een einde te maken aan de opstand, die heeft geleid tot de vernietiging van het grootste deel van de penitentiaire inrichting, schrijft de krant O Globo.

De secretaris van de Braziliaanse veiligheidsdienst van Paraná is afgereisd naar Cascavel om de onderhandelingen over te nemen. Brazilië heeft 's werelds vierde grootste gevangenisbevolking, met een half miljoen gevangenen in faciliteiten die onderdak zouden moeten bieden aan 300.000. Landelijk zouden veel gevangenissen die over weinig middelen beschikken, worden geleid door machtige criminele bendes.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May