Charmaine Emanuels, 'Most Excellent Student' 2014
13 Aug 2014, 02:00
foto
Charmaine Emanuels 'Most Excellent Student' 2014. (Foto: René Gompers)


Charmaine Emanuels is uitgeroepen tot de ‘Most Excellent Student’ van 2014. De zeventienjarige heeft ondanks grote obstakels en nijpende familieproblemen op excellente wijze haar schooltijd op het Arthur Alex Hoogendoorn Atheneum afgerond. “Ik heb al vroeg geleerd om geen genoegen te nemen met middelmatigheid, maar om te gaan voor alles. Ik heb gekozen om ondanks de ‘issues’ de eindstreep te halen” zegt een verraste Charmaine.

In Hotel Krasnapolski heeft Rotary Club Paramaribo Central voor de 28ste keer de ‘Excellent Student Awards’ uitgereikt aan de achttien best geslaagden op VOS-niveau.
Emanuels heeft van haar omstandigheden geleerd om door te zetten. Op dertienjarige leeftijd had zij bij het zwemmen een trauma opgelopen: zij was aangevallen door een piranha en is de helft van haar hiel kwijtgeraakt. Zij had daarnaast te maken met de stress van levensbedreigende ziektes: bij haar moeder werd borstkanker geconstateerd waartegen er nog steeds geworsteld wordt. Het afgelopen schooljaar zijn haar ouders door een echtscheiding gegaan. Tussen de interviews door voegt het meisje zich bij haar moeder. Haar vriendinnen wachten geduldig om een foto te maken. “Dit gaat op Instagram” kondigt een van ze lachend aan wanneer de foto met ‘de best of the best’ genomen is.

Een weg gebaand
Het doel van het evenement is om leerlingen te stimuleren om excellente schoolresultaten neer te zetten, licht Rino Tjin Wong Joe, president van Rotary Club Paramaribo Central toe. “Er wordt hierbij niet alleen gelet op de cijferlijst maar ook op de studieomstandigheden en het karakter van de leerlingen.” De achttien ‘excellent students’ zijn beloond met verschillende pakketten, vliegtickets, elektronica, geld en waardebonnen. “De ziekte van me moeder en mijn eigen omstandigheden hebben me geleerd respect te hebben voor mensen. Ik ben ‘overwhelmed’ door de keuze van mij, want ik heb anderen meegemaakt die heel veel meer respect verdienen.”

Uit een filmpje dat op de avond is afgespeeld, blijkt dat de ‘besten van VOS’ stuk voor stuk jongeren zijn die zich vechtend een weg hebben gebaand door tal van problemen.
“Het was zwaar. Maar van me moeder heb ik geleerd om niet op te geven. Doorzetten is het belangrijkste” vertelt Charmaine. “Toen ik in de rolstoel zat na de piranha-beet, is me geleerd niet bij de pakken neer te zitten. Ik dans weer ballet. Het laatste jaar was zwaar met de echtscheiding, maar ik moest doorgaan.” Charmaine heeft tienen gehaald voor Wiskunde 1 en Wiskunde 2, acht voor Nederlands, negen voor Engels, acht voor Scheikunde en een acht voor Natuurkunde. Zij gaat Bouwkunde studeren in Amerika. “Je moet ondanks alles streven naar hoger als je hoge doelen wil bereiken”, adviseert Charmaine. “Je moét ver komen omdat je sowieso harder gaat werken om het gestelde doel te bereiken.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May