Asabina:'Sociale wetten' geen resultaat akkoord met partners
12 Aug 2014, 22:30
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


Parlementariër Ronny Asabina (BEP) heeft dinsdag in het parlement benadrukt dat de 'sociale wetten' die de regering heeft aangeboden aan het parlement, niet het resultaat zijn van een akkoord met de sociale partners. Volgens hem is het sociaal pakket van de regering niet overeengekomen in het Tripartiet Overleg. Asabina trok dit in één lijn met tal van beleidsmaatregelen en wetten die de regering door het parlement heeft laten aannemen. Het parlementslid verwijt de regering ervan zich niet te hebben gehouden aan wettelijke bepalingen, beloften en maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de 'sociale wetten' het gewenste effect hebben op de samenleving.

Parlementariërs van de coalitie verweten op hun beurt Asabina ervan zaken uit zijn context te halen. Melvin Bouva en André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) stelden dat de ontwerpwetten wel degelijk het resultaat zijn van de gesprekken met de sociale partners: het bedrijfsleven en de vakbeweging. “Het is een proces, er is een basis gelegd en we moeten de regering de gelegenheid geven haar werk aan deze wetten af te maken”, zei Bouva. Op de agenda stonden de ontwerpwetten 'Minimum Uurloon', Pensioenwet en Basisgezondheidszorg.

Kritiek
De spreekbeurt van Asabina duurde ruim twee uur. Daar ontleed hij vele wettelijke bepalingen waaraan de regering zich niet heeft gehouden en de vele fouten die ze in haar beleid zou hebben gemaakt. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en andere parlementariërs van de coalitie hadden moeite met de behandeling van de sociale wetten door Asabina. Simons heeft hem meermalen moeten vragen zich strikt te houden aan de behandeling van de agenda, wat een discussie met Asabina opleverde. Simons zei dat Asabina een komisch politiek spelletje speelt. Het assembleelid stond er echter op dat hij zijn 27 pagina tellende spreekbeurt afrondde. Een deel van de vergadering werd geleid door de eerste vervanger van de vicevoorzitter, Ronnie Brunswijk. Die vroeg de spreker ook om zich te houden aan het onderwerp.

Aan het eind van zijn spreekbeurt heeft Asabina met cijfers aangetoond dat de sociale wetten en met name de pensioenwet volgens hem geen goede verzekering zal zijn voor de werkende klasse. In de cijfers van de parlementariër komt het op neer dat de algemene pensioenwet die de regering voorstaat een financieel nadeel is voor de werkende klasse. Werknemers zullen op basis van het belastingstelsel veel minder aan pensioen ontvangen. Dit ten opzichte van de groep werkers en personen die AOV en andere uitkeringen krijgen die niet belastbaar zijn. “Het is misschien geen onrecht maar benadeling. Juist zouden mensen in actieve dienst gestimuleerd moeten worden”, zei Asabina. Woensdag zal verder worden gegaan met de debatten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May