Fitch positief over middellange termijn ontwikkeling Suriname
13 Aug 2014, 01:00
foto


Op de middellange termijn zou de ontwikkeling van de goudmijn in het Meriangebied positief kunnen zijn voor Surinames soevereine kredietprofiel. Volgens Fitch Ratings zou de goudmijn de groei en de werkgelegenheid kunnen ondersteunen. Ook zou zij kunnen bijdragen tot verhoging van de belasting- en deviezeninkomsten.

In een verklaring die het ratingsagentschap gisteren heeft vrijgegeven staat dat het bij de beoordeling van Suriname in mei (BB-/stabiel) al rekening had gehouden met grote leningen die de overheid zou sluiten om haar deelname in de goudmijn te financieren. "De overheidsfinanciën en de economische prestaties liggen echter bloot aan de schommeling van de goudprijs."

Bauxiet, goud en olie zijn de belangrijkste dragers van de Surinaamse economie. De mijnbouwsector is goed voor 28% van de fiscale ontvangsten en goed voor 88% van de export in 2013. Fitch zegt dat de US$ 1 miljard (18% van het bbp) investeringen een dubbele industriële goudproductie tegen eind 2016 met zich meebrengen. De goudmijn in het Meriangebied moet eind 2016 in productie zijn. De mijn komt in een tijd waar grote mijnen minder duurzaam worden.

BBP-groei
Fitch verwacht dat de reële bbp-groei in 2015 tot 4,2% zou kunnen stijgen. Voor 2014 heeft het ratingsbureau een groei van 3,7% voorspeld. De groei wordt volgens Fitch gedreven door de nieuwe mijnbouw investeringen. Een aanhoudende daling van de grondstoffenprijzen en de vertragingen bij de uitvoering zijn de belangrijkste risico's voor deze projecties. Het project zal ertoe leiden dat Suriname zijn eerste commerciële soevereine lening zal aangaan, hoewel Staatsolie Maatschappij Suriname NV die weg al in 2011 en in 2014 is ingeslagen.

De overheid kan tot 25% van de aandelen kopen, die zij zal financieren met commerciële leningen tot ongeveer US$ 200 miljoen (3,6% van het bbp) met als dekking de inkomsten van het project. Fitch merkt op dat Suriname van plan is een vergelijkbaar bedrag in te zamelen voor een soortgelijk nieuw partnerschap met Iamgold. Dit project is echter uitgesteld tot 2015-2016. Er komt een nieuw agentschap om de participatie van de overheid in het Merian-project te beheren. Leningsvoorwaarden zullen worden afgestemd op de verwachte kasstromen van de mijn.

Schuldenlast BB
Het is de eerste keer dat Suriname een niet-officiële lening aangaat met een recente geschiedenis van achterstallige betalingen aan officiële kredietverstrekkers. Als zodanig is het voorzichtig gebruik van de opbrengst van schulden en het opbouwen van reserves om de leningen af te betalen – in het bijzonder tegen de hoge schommelingen van de goudprijs – positief, zegt Fitch.

De duurzaamheidsanalyse van Fitch suggereert dat de schuldenlast van Suriname waarschijnlijk zal blijven onder de 'BB' mediaan van 36% van het bbp, "zelfs met deze buitenlandse leningen in 2015-2016." Met de inning van belastingen die aanzienlijk door mijnbouw royalty’s zullen worden gedreven, moet de bredere impact op de fiscale rekeningen positief zijn, maar ook dat kan schommelen. Als een belegger in aandelen, kan de overheid ook dividenden ontvangen.

Gevoelig
De investeringen van Newmont en de buitenlandse leningen van de publieke sector zullen de betalingsbalans ondersteunen. Het tekort op de lopende rekening zou kunnen toenemen tot gemiddeld 5,3% in 2014-2015, maar zal naar verwachting volledig worden gefinancierd door buitenlandse directe investeringen.

De politieke betrokkenheid bij het project is sterk, merkt Fitch op. Belangrijke voorbereidende werkzaamheden voor het Merian-project, bijvoorbeeld het upgraden van de omliggende transportinfrastructuur, zijn al uitgevoerd. Het vermogen en de bereidheid van de autoriteiten om elke fiscale meevaller te beheren, zal ook de volledige impact op het soevereine kredietprofiel helpen bepalen. Zo is een sovereign wealth fund voorgesteld, maar is dat fonds nog niet gerealiseerd.

Met presidentsverkiezingen in mei 2015, kunnen grotere budgettaire uitgaven in de tussentijd de reserves en de wisselkoers onder druk zetten. “Onze staatsschuld projecties zijn zeer gevoelig bij gebrek aan duurzame begrotingsaanpassingen naar aanleiding van de verkiezingen,” schrijft Fitch Ratings.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May