Rumas zet stap naar districten
12 Aug 2014, 19:00
foto
Stichting Rumas op een persconferentie vandaag. Voorzitter Emmy Hart wordt geflankeerd door bestuurslid Patrick Bottse (links) en onderdirecteur Desmond Plet. (Foto: Raoul Lith)


De stichting Rumas maakt nieuwe ontwikkelingen door en heeft een vijftal activiteiten gepland voor de viering van het eerste lustrum. Voorzitter Emmy Hart heeft op een persconferentie vandaag doorgegeven dat de stichting twee woningen ter beschikking heeft. Het contract is op 7 augustus ondertekend voor vijf jaar. Een van de huizen staat aan de hoofdweg op de Oost-Westverbinding, dichtbij Stolkertsijvert. De tweede woning is op Pontbuiten.

Patrick Bottse, bestuurslid van stichting Rumas, zegt dat met het huis in Commewijne de eerste stap gezet wordt tot uitbreiding naar andere districten. Hij geeft aan dat het noodzakelijk is om jongens die gevormd worden, weg te halen uit hun oude omgeving, vooral degenen die verstoten worden door hun ouders vanwege hun gedrag. Deze jongens zijn meestal aan hun lot overgelaten. Stichting Rumas heeft tot doel hen als goede burgers terug te brengen in de maatschappij. ”In Commewijne zullen we proberen om de jongens die bij de stichting zijn geregistreerd een vaktraining te laten volgen”, zegt het bestuurslid. Het terrein is vijf hectare groot. Er zal op dit terrein een werktraject worden uitgevoerd samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om karakterverandering bij deze jongens tot stand te brengen.

In aanloop naar het vijfjarig bestaan van Rumas op 26 augustus zijn verschillende activiteiten gepland. Het hoofdthema is Gi mi wan kans fu sori tak mi kan. De stichting zal een 'Community service project' uitvoeren waarbij de jongens, het gebouw van stichting Tamara en het Dierenasiel zullen schoonmaken. Tijdens de Drop-Out Expo in de congreshal op 24 augustus zullen vertegenwoordigers van zestien organisaties waarmee Rumas samenwerkt, bijeenkomen om de jongens toe te spreken. De dag daarna zal op het Onafhankelijkheidsplein een sportdag worden gehouden voor zes kindertehuizen.

Rumas zal de activiteiten afsluiten met een 'Drop-out congres' op 2 september, gevolgd door een 'Vader in het Gezin Wandelloop' op 22 november. Bij de inschrijving voor deze loop is het verplicht dat een vaderfiguur wordt meegenomen door de deelnemers. Volgens Desmond Plet, onderdirecteur van Rumas, wordt zo het drop-out probleem aangepakt en daarmee ook het criminaliteitsvraagstuk.

Letitia Pinas
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May