Droogte Colombia veroorzaakt botsingen
12 Aug 2014, 12:00
foto
Het noorden van Colombia is zwaar getroffen door droogte. (Getty Images)


Bij botsingen tussen de politie en de bewoners van de noordelijke provincie van Colombia, La Guajira, zijn negen mensen gewond geraakt. De bewoners eisen meer steun van de overheid voor de verarmde regio.

La Guajira zit in de greep van een langdurige droogte. De lokale bevolking vindt dat de autoriteiten niet genoeg hebben gedaan om de gevolgen van de natuurramp voor de inwoners te beperken. De oproerpolitie is ingezet om wegversperringen en brandende auto’s te verwijderen.

De regering zegt dat zij al het mogelijke heeft gedaan om het watertekort te verlichten. Boze bewoners hebben een staking voor onbepaalde duur uitgeroepen. Ongeveer 70% van de bedrijven en de meeste scholen bleven maandag gesloten. De leider van het protest, Felipe Rodriguez, zei dat de schuld van de overheid aan de provincie enorm is. Minder dan de helft van de bevolking heeft stromend water, terwijl slechts 39% over een goede riolering beschikt, voegde hij eraan toe. Sommige gemeenten hebben in de afgelopen jaar helemaal geen regen gezien.

De gouverneur van La Guajira heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte. De demonstranten zeggen echter dat zij niet zullen stoppen voordat president Juan Manuel Santos een spoedcommissie bij elkaar roept om de crisis aan te pakken.
De president is in het weekend afgereisd naar de provincie. Het is zijn eerste reis sinds zijn inhuldiging donderdag voor een tweede ambtstermijn. Hij heeft aangekondigd dat zijn regering de lokale autoriteiten zal helpen om 100 putten te bouwen, zodat de bewoners te allen tijde toegang hebben tot drinkbaar water. President Santos zei dat het zijn droom is om La Guajira te veranderen “in de voorraadkast van Colombia ".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May