Veel belangstelling voor deurwaardersopleiding
06 Aug 2014, 06:00
foto
De cursisten volgen hun eerste les.


Over een maand heeft Suriname er veertien deurwaarders bij. Minister van Justitie & Politie (JusPol), Edward Belfort, heeft dinsdagavond de cursus ‘Kandidaat Deurwaarder’ geopend. Er doen 27 personen mee aan de training, van wie er uiteindelijk veertien geselecteerd zullen worden.

Het is de eerste keer dat er een cursus verzorgd wordt voor deurwaarders. Normaal worden gegadigden ‘on the job’ getraind. Op het moment zijn er maar zes actieve deurwaarders in het land.

Aan het begin van de avond is er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van rechter Alfred Veldema. Hij is de initiatiefnemer van de trainingen. Belfort gaf aan dat het besluit om de trainingen te verzorgen genomen is omdat het gebrek aan deurwaarders nijpend is, gezien de vele vonnissen die niet uitgevoerd kunnen worden. Er hadden 88 mensen gereageerd op de advertentie van Juspol. Uiteindelijk zijn er 27 na een ‘screeningsproces' overgebleven. De eerste les is gegeven in stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) te Geyersvlijt. De rest van de training wordt op Juspol verzorgd.

Werkdruk groot
Debipersad Hieralal, voorzitter van de Vereniging van Deurwaarders is blij met deze stap van Juspol. “Alles wat bijkomt is goed. Er zijn zo’n negentien beëdigde deurwaarders van wie er vier tot zes actief zijn. Er is een grote werkdruk", zei Hieralal. Belfort drukte de cursisten op het hart om de mensen die een vonnis tegen zich hebben menswaardig te blijven behandelen. “Jullie hebben geen makkelijke taak maar vergeet niet dat je met mensen te maken hebt. Vooral bij ontruimingen. We kennen allemaal de verhalen waarbij deurwaarders slagen hebben geïncasseerd. Maar blijf de personen menswaardig behandelen.”

Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, vindt dat de cursisten goed moeten beseffen waar zij aan begonnen zijn en dat zij zich verdiepen in de materie. Het is belangrijk dat men weet heeft van hoe recht werkt en de achtergrond kent van een vonnis. Dat gaat helpen om vonnissen foutloos uit te voeren. De deurwaarders zijn een belangrijke spil in de rechtsgang, gaf Rasoelbaks aan. “Je moet je niet laten leiden door de betaling. Je doet het omdat het recht moet prevaleren. Jullie zijn de kracht van de rechterlijke macht omdat jullie de vonnissen ten uitvoer gaan moeten brengen. Zonder de deurwaarders hebben vonnissen geen kracht.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May