Rasoelbaks voorstander win-win-gedachte rechtsgeschil
05 Aug 2014, 20:00
foto
Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks.


Al te vaak sturen partijen in een rechtsgeschil het aan op een verlies-win-situatie door een vonnis. In de meeste gevallen gebeurt dat door principiële redenen en opjuttende adviezen van derden of naasten. De pogingen van overheidsrechters ten spijt om door bemiddeling partijen tot elkaar te brengen voor een minnelijke regeling van hun rechtsgeschil.

“Het verdriet en de angst voor de toekomst druipt heel vaak af van het gezicht van de verliezende partij,” beschreef waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks de emoties op het moment dat de rechter vonnis velt. Hij is voorstander van een win-win-gedachte. Immers “het hoogste recht voor de één is het hoogste onrecht voor de ander.”

Rasoelbaks die gisteravond bij de reactivering van het Surinaamse Arbitrage Instituut (SAI) sprak, vindt dat partijen in rechtsgeschillen een helikopterview moeten proberen te krijgen en ‘out of the box’ moeten gaan denken. Ze moeten creatief gaan denken over een eigen oplossing van hun dispuut en met eigen voorstellen komen bij de comparitie-rechter.

Dat het SAI zich ook zal inzetten om mediation tot ontwikkeling te brengen en te bevorderen, ziet de hofpresident als een onderdeel van alternatieve geschillenbeslechting. Hij ziet dat “heel graag” tot ontwikkeling komen zodat justitiabelen/burgers hun problemen, niet alleen op het gebied van de koophandel, “maar ook op andere gebieden voor een win-win-situatie kunnen voorleggen aan die bemiddelaars.” Rasoelbaks denkt daarbij onder andere aan scheiding- en delingszaken/boedelkwesties, echtscheidingen en voorzieningen voor minderjarige kinderen, arbeidsrechtelijke kwesties en schadevergoedingsproblemen die voortkomen uit aanrijdingen, bedrijfsongevallen en andere onrechtmatige daden.

“Het Hof van Justitie is bereid om mee te denken over het opzetten van een structuur en een plan van aanpak voor mediation binnen ons rechtsbestel,” zei de hofpresident. Hij heeft daarbij een ieder opgeroepen om het initiatief van alternatieve geschillenbeslechting binnen ons rechtsbestel te omarmen en bewust te worden van de gigantische mogelijkheden daarvan voor de verdere ontwikkeling van onze natie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May