Waarnemend hofpresident legt vinger weer op zere plek
05 Aug 2014, 10:00
foto
Waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks


De rechtzoekende in Suriname is een goede toegang tot rechtsbedeling al jaren onthouden. De ontwikkeling van het land is hierdoor ook in aanzienlijke mate opgehouden. Waarnemend president van Hof, Iwan Rasoelbaks, heeft met zijn woorden gisteravond de vinger weer op de zere plek van de rechtsgang gelegd; het tekort aan rechters.

Voor een goede rechtsgang moet er één rechter zijn op 10.000 inwoners. In de Surinaamse rechtsspraak zijn er na de onafhankelijkheid volgens Rasoelbaks nimmer meer dan twintig rechters geweest. Hij heeft bij de reactivering van het Surinaamse Arbitrage Instituut benadrukt dat ook de rechtspraak dienstbaar is en bijdraagt “tot ontwikkeling en ontplooiing van de samenleving.” Hij heeft erop gewezen dat zij die dat miskennen, de toekomstige waarde en positie van een samenleving onvoldoende inzien.

“Van de rechter kunnen geen heldendaden worden verwacht als hij het werk verzet dat in feite door drie tot vier rechters zou moeten worden gedaan,” onderbouwde de waarnemend hofpresident de ernst van de zaak. Per jaar liggen tussen de 6.000 en 8.000 civiele zaken op het bord van de overheidsrechter. Daardoor zijn de doorlooptijden langer. Dat werkt door naar de advocaten en justitiabelen die ongeduldig worden “met alle negatieve energie van dien voor de rechtspraak.”

Rasoelbaks is dan helemaal te vinden voor alternatieve geschillenbeslechting zoals het SAI biedt. Het instituut is op 22 november 1954 opgericht en is sindsdien afwisselend actief geweest, “doch om uiteenlopende redenen vaak in een winterslaap belandt.” Voor hem kan er met de reactivering van het SAI “voor de toekomst niet meer misgaan met alternatieve geschillenbeslechting in Suriname.” Hij is ervan overtuigd dat het instituut ook een instrument zal zijn om deze natie verder tot ontwikkeling te brengen en een substantiële verbetering zal brengen voor het investeringsklimaat in het land.

“Het Hof van Justitie heeft er vertrouwen in dat uw team in staat zal zijn de geschillenbeslechting door scheidsmannen/arbiters/mediators een onmiskenbare plaats te geven in deze natie,” sprak Rasoelbaks. Hij heeft de samenwerking tussen het SAI en het opleidingsinstituut voor de rechtspleging, de Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland toegejuicht.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May