Bewustwording sikkelcel opvoeren met boekje
04 Aug 2014, 20:00
foto
Guido Koorndijk, voorzitter Rotary Club Paramaribo Residence, overhandigt het boekje over sikkelcel aan minister Michel Blokland. Auteur John Codrington kijkt toe. (Foto: Raoul Lith)


In Suriname zijn ongeveer 15.000 personen dragers van sikkelcel en thalassemie. Tot deze conclusie komt John Codrington, voorzitter van de Stichting Sikkelcelanemie en Thalassemie (SSCAT). Om de bewustwording over deze ziekte te vergroten, heeft de Rotary Club Paramaribo Residence in samenwerking met SSCAT een boekje uitgebracht. Dit boek, geschreven door Codrington, werd vandaag overhandigd aan de ministers Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling en Michel Blokland van Volksgezondheid.

Het boekje is speciaal bestemd voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar (basisschool). Guido Koorndijk, voorzitter van Rotary Club Paramaribo Residence, vindt dat de doelgroep is bepaald om op deze manier de hele samenleving te kunnen bereiken. "Meestal bereik je ook ouders en eenieder als je boeiend schrijft", meent Koorndijk. Ook richtlijnen voor leerkrachten zijn opgenomen in het boek. Hiermee reikt de auteur de hand naar leerkrachten om alert te zijn op kinderen die veel klagen over pijn, koorts en andere klachten hebben. Leerkrachten zijn door de SSCAT en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo getraind in het herkennen van deze ziekte en het begeleiden van (school)kinderen die lijden aan de ergste vorm van sikkelcelanemie.

Meer inzicht verschaffen
"Per jaar worden meer dan dertig baby's geboren die lijden aan deze ziekte. Sikkelcel is erfelijk en het wordt vaak laat ontdekt", stelt Codirngton. Hij geeft aan dat deze ziekte het meest voorkomt bij het Negroïde ras in Suriname.
Blokland is blij met het initiatief van de twee organisaties om speciale aandacht te besteden aan de gezondheidszorg. Het is van belang dat de gemeenschap inzicht krijgt in bepaalde ziekten zodat zij bij confrontatie hiermee er op kan reageren, in plaats van weg te rennen, vindt de minister. Het ministerie zal ervoor zorgen dat het boek verder wordt gedistribueerd naar ziekenhuizen en andere instellingen.

De Rotaryclub en Codrington willen met dit boek een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van sikkelcelpatiënten in Suriname. De distributie zal verder door deze organisaties plaatsvinden naar het binnenland via de Medische Zending. Koorndijk hoopt dat binnen drie jaar de bewustwording goed op gang komt. Er zijn 3500 exemplaren gedrukt van het boekje.

Letitia Pinas
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May