Vertegenwoordigers media verontwaardigd over foto’s Times
23 Aug 2010, 14:45
foto


De foto’s van de drie overleden gezinsleden die vanochtend op de voorpagina van Times of Suriname staan, leiden tot verontwaardigde reacties binnen de Surinaamse mediawereld. De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) beraadt zich over een officieel standpunt. Ruth Wijdenbosch, vicevoorzitter van de DNA, toont zich geschokt en dringt aan op een onderzoek naar wat zich gisteren heeft voorgedaan nadat de drie gezinsleden dood werden aangetroffen.

SVJ-voorzitter Rachel van der Kooye kondigt aan dat haar vereniging later met een officiële verklaring komt over de in Times gepubliceerde foto’s. Ze wil eerst afwachten hoe de samenleving reageert. Zelf toont ze zich hoogst verontwaardigd over het redactiebeleid van Times: “Het is werkelijk mensonterend om dergelijke foto’s te plaatsen. Dit overschrijdt alle ethische normen en waarden. Dit kan niet en dit mag niet. Dit medium bedrijft hiermee onverantwoordelijke journalistiek. Maar het zegt ook iets over normen en waarden in de maatschappij. Wanneer een krant zoiets opneemt om de oplage te verhogen, is onze samenleving naar een bedenkelijk niveau gezakt.”

Ook Gail Eijk, verslaggever van het tv-programma ‘In de branding’ bij Apintie, noemt de foto’s in een eerste reactie “onmenselijk”. Ze vraagt zich af wat de publicatie toevoegt aan wat er is gebeurd. “Op deze manier wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de nabestaanden”, zegt Eijk. Ze verwijst naar een bijeenkomst tussen politie en mediawerkers vorig jaar. Daarbij is gesproken over de relatie tussen politie en pers bij delicten en calamiteiten: “Het gaat erom dat er wederzijds begrip is voor elkaars werk. Journalisten en fotografen mogen het politieonderzoek op de plaats van een misdrijf op geen enkele manier bemoeilijken. Er is tijdens die bijeenkomst een soort gentlemen agreement gesloten over de omgangsvormen. Maar van Times heb ik niemand gezien op die bijeenkomst.”

Verder is het volgens Eijk altijd “wikken en wegen” bij het bepalen van wat een redactie naar buiten brengen of niet. Die vraag dient elke redactie zich bij elk voorval opnieuw te stellen, “met inachtneming van de gevoelens van nabestaanden.” Laatst heeft ze de overweging gemaakt bij het uitzenden van beelden van de vijf dodelijke slachtoffers van de aanrijding bij Coronie: “Uiteindelijk hebben we daar wel beelden van laten zien vanwege de manier waarop de lijken gestapeld en afgevoerd werden.”

Ruth Wijdenbosch, vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, laat in een mailbericht aan de redactie van Starnieuws weten dat ze diep geschokt en verontwaardigd is over de foto’s in Times. Ze kon haar ogen niet geloven toen ze de krant vanochtend opensloeg: “Ik sta volledig achter de familie Abioni met betrekking tot de mensonterende foto die in de krant geplaatst is. Daarmee doe je de familie heel veel leed aan en deze publicatie is in mijn visie gewoon op sensatie belust en heeft niets met journalistiek te maken.”

Wijdenbosch constateert dat het niet de eerste keer is dat Surinaamse media zich aan dergelijke publicaties schuldig maken. Ze wil een onderzoek naar de kwestie om te achterhalen waarom de nabestaanden het huis van de overleden gezinsleden niet binnen mochten en de pers wel.

Henk Kamperveen, directeur van radio- en tv-station ABC, noemt de foto’s “ronduit verschrikkelijk” en vraagt zich af hoe een redactie het aandurft om ze te publiceren. Volgens Kamperveen kun je als journalist of verslaggever van alles filmen en fotograferen maar dan is het vervolgens aan de redactie om te bepalen of die beelden ook worden gepubliceerd: “Iemand in beeld brengen die op sterven na dood is: dat doe je niet. Het gaat om het beleid dat de redactie voert. Het is de verantwoordelijkheid van redactie, eindredactie en uiteindelijk hoofdredactie. Het heeft alles te maken met ethiek. In het geval van Times hebben ethische overwegingen duidelijk geen enkele rol gespeeld.”


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May