Vijfde agro-coöperatie in Nickerie actief
18 Jul 2014, 20:00
foto
De verkiezing van het bestuur van de Agro Coöperatie Uitbreiding Henar I en II.


Met de verkiezing van het bestuur van de Agro Coöperatie Uitbreiding Henar I en II, gisteren te Henar, zijn er in de afgelopen zes maanden onder begeleiding van de afdeling Coöperatiewezen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het district Nickerie, vijf nieuwe coöperaties opgericht.

Het bestuur van de Agro Coöperatie Uitbreiding Henar I en II bestaat uit voorzitter Tjaitram Adhin, Djoties Chedie (penningmeester) en Rajkoemar Jiawan (secretaris). Adhin zei in zijn eerste toespraak dat de oprichting van een coöperatie in dit gebied een noodzaak was. De vorige coöperatie uitbreiding Henar viel in de jaren 90 uiteen nadat het gebied tot twee keer toe was getroffen door wateroverlast. Met de coöperatie wordt volgens Adhin de eenheid binnen de agro-sector bevorderd en kan veel voordeel hieruit worden behaald. “Vooral de infrastructuur in dit gebied en het probleem met loslopend vee, moeten bijzondere aandacht krijgen”, zegt hij.

Federatie van coöperaties
Volgens het hoofd Coöperatiewezen, Henk Panchoe, mag de nieuwe coöperatie op verdere ondersteuning, begeleiding en training vanuit het ministerie rekenen. Het opzetten van sterke organisaties past volgens Panchoe precies in het beleid van het ministerie, dat door samenwerking met sterke organisaties als counterparts, de sector verder zal ontwikkelen. Werken met organisaties heeft ook het voordeel dat inputs en machines die vanuit LVV geschonken worden gemakkelijker hun weg naar de boeren vinden.

De komende maand worden nog twee coöperaties opgericht. Later dit jaar wil het ministerie een seminar organiseren voor de coöperaties in het district, waarbij de oprichting van een federatie van coöperaties het eindtraject zal zijn. Panchoe gaf aan dat wanneer deze federatie goed werkt, de coöperaties zelf de prijs van groenten en padie zullen bepalen. Hij adviseerde de coöperaties coöperatiewinkels op te zetten om zo inputs goedkoper naar hun leden te kunnen brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May