Veiligheidsraad bijeen over neergeschoten passagierstoestel
18 Jul 2014, 01:00
foto
Van de gecrashte vlucht MH17 is nauwelijks wat over. (Foto: AFP)


Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gezegd dat de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines die donderdag is gecrasht in Oost-Oekraïne, is neergeschoten. In het toestel dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur zaten 298 passagiers. Alle inzittenden, onder wie 15 bemanningsleden, zijn daarbij om het leven gekomen. Eerder had het Russische persagentschap Interfax al gezinspeeld dat het toestel was neergehaald.

In New York komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van de crash van toestel MH17 van Malaysia Airlines. Het Verenigd Koninkrijk zou voor de vergadering hebben gevraagd. De Russische president Vladimir Putin wijst met de vinger naar de Oekraïense machthebbers in Kiev. Hij zegt dat deze ramp niet zou hebben plaatsgevonden als Kiev niet was gestart met een militaire campagne tegen de pro-Russische separatisten.

Meer dan de helft van de passagiers van rampvlucht, 154, heeft de Nederlandse nationaliteit. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gisteravond in Den Haag deelgenomen aan het crisisoverleg dat plaatsvond op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko benadrukt dat de situatie rond het gecrashte vliegtuig intact blijft tot dat internationale onderzoekers daar aan het werk gaan. Volgens Porosjenko moeten onderzoekers in staat zijn om ongehinderd "alle aspecten van de tragedie'' te onderzoeken.

Het luchtruim boven Oost-Oekraïne was geen oorlogsgebied en werd veilig geacht, zei vicepresident Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa tijdens een persconferentie op Schiphol. "Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan'', aldus Gorter. Het toestel van Malaysia Airlines vloog op een hoogte van ruim 10 kilometer toen het van de radar verdween.

Het is het tweede toestel van Malaysia Airlines dat binnen vier maanden is gecrasht. Van het eerste toestel, MH 370, dat op 8 maart van de radar verdween op zijn vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing ontbreekt elk spoor. Aan boord waren 239 inzittenden. Vermoed wordt dat het toestel is terecht gekomen in het zuiden van de Indische Oceaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May