Derde verkeersveiligheidmaand wordt 15 augustus ingeluid
18 Jul 2014, 08:00
foto
Directeur van Justitie en Politie Inez Huyzen-Sedney aan het woord. Rechts voorzitter Helmut Gezius van Korps Suriname Verkeersvrijwilligers.


Op 15 augustus wordt voor de derde keer de verkeersveiligheidsmaand ingeluid. In deze periode wordt de samenleving extra aandacht gevraagd op verantwoord deelnemen aan het verkeer. Dit gaat samen met de kwaliteit van het leven. Het is de bedoeling dat er dan geen verkeersongelukken plaatsvinden noch slachtoffers vallen. Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) heeft donderdag in samenwerking met het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) informatie verstrekt aan verschillende belanghebbenden.

“Die maand wordt een maand van aandacht waar veel meer licht gegeven wordt aan verkeer en verkeersveiligheid”, zegt Helmut Gezius, voorzitter van het KSV. Dit jaar heeft het initiatief een formele status: “Dat wil zeggen dat het ministerie van JusPol formeel die activiteit gaat launchen in samenwerking met maatschappelijke en justitiële organisaties.” Gezius geeft aan dat er verschillende manieren zijn hoe er invulling gegeven kan worden aan die maand. “Er zijn bedrijven die al veiligheidsactiviteiten ontplooien op hun terreinen, die kennis kan dan worden gedeeld. Maar ook verkeersslachtoffers kunnen hun ervaring delen door een lezing in een buurthuis of op een vakantieschool,” weidt de KSV voorzitter uit. Hij zegt dat bijvoorbeeld kunstenaars een expo kunnen houden waarbij de ernst van een verkeersincident onder de aandacht van de gemeenschap wordt gebracht of dat er een stille loop georganiseerd kan worden. De KSV-voorzitter meent dat die bewustwording verder moet strekken, ook de media zouden een actieve bijdragen kunnen leveren door filmpjes te tonen.

Bijdrage organisaties nodig
Verschillende vertegenwoordigers van nutsbedrijven, zwaar materieelbedrijven, vereniging van verkeersslachtoffers, universiteit en de bond van Rijschoolhouders waren aanwezig op de bijeenkomst. De voorgaande jaren was er geen teach in. De instanties zijn aangemoedigd om zelf meer verkeerseducatieve activiteiten te ontplooien. “Belangrijk is dat ze het melden aan het ministerie".

Ook Inez Huyzen-Sedney, directeur van Justitie & Politie, benadrukt het belang van samenwerking. “We hebben gezien dat je het niet kan doen zonder andere organisaties. Wij zijn meer een centraal orgaan om het aan te sturen.” Volgens de directeur hebben de verschillende organisaties allemaal hun eigen expertise. In 2012 verloren negen mensen hun leven in het verkeer tijdens de verkeersveiligheidsmaand. In 2013 waren het er vijf.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May