Nederland sluit WK-Voetbal winnend af
12 Jul 2014, 19:30
Nederland gaat met brons naar huis.

Nederland heeft de troostfinale tegen Brazilië gewonnen met 3-0 en is als derde geëindigd op het Wereldkampioenschap Voetbal 2014. Na het drama tegen Duitsland (1-7) is het gastland duidelijk niet hersteld. In drie minuten had Oranje een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Door een overtreding van Thiago Silva op Arjen Robben, benutte Robin van Persie een penalty. Thiago Silva kreeg geel voor deze zware overtreding.

Daley Blind heeft in de 17e minuut de voorsprong van Nederland verdubbeld. In blessuretijd maakt Georginio Wijnaldum het derde doelpunt voor Oranje: 3-0. Bondscoach Louis van Gaal besloot in de 93ste minuut derde doelman Michel Vorm ook even te laten keepen. Hierdoor zijn alle Oranje-spelers in actie gekomen op het WK.

Brazilië heeft in de laatste twee wedstrijden tien doelpunten tegen zich gehad en slechts één goal gescoord. Nederland heeft op dit WK geen enkele wedstrijd in reguliere tijd en verlenging verloren. Tijdens het duel tegen Argentinië werd Oranje gestopt tijdens penalty's. Nederland wint voor het eerst de troostfinale. In 1998 verloor Oranje de troostfinale met 1-2 van Kroatië. De Oranje-spelers waren erg teleurgesteld dat ze niet doorgingen naar de finale en hadden weinig zin in deze wedstrijd. Het is Van Gaal gelukt om zijn team te motiveren. De overtuigende overwinning wordt beschouwd als eerherstel voor Oranje. Het Nederlandse elftal sluit het WK-Voetbal met de bronzen medaille af.