President Putin start Latijns-Amerika-reis op Cuba
11 Jul 2014, 10:00
foto
De Russische president Vladimir Putin (Foto: AFP)


De Russische president Vladimir Putin is aan een bezoek aan Latijns-Amerika begonnen. Hij probeert bondgenoten te zoeken tegen de Verenigde Staten van Amerika en tegen de westerse invloed. Zijn eerste stop op Cuba wordt gezien als een poging om de vriendschappelijke banden met de voormalige Sovjet-bondgenoot verder te stimuleren.

Twee dagen voor het bezoek heeft Rusland 90% van de Cubaanse schuld kwijtgescholden. Putin reist ook naar Argentinië en Brazilië. Het is waarschijnlijk dat hij de WK-finale op zondag zal bijwonen. Over vier jaar is Rusland het gastland van dit toernooi.

In de Braziliaanse stad Fortaleza zal het Russische staatshoofd zijn opwachting maken bij de top van de opkomende economieën, BRICS. In de BRICS zitten behalve Brazilië en Rusland ook India, China en Zuid-Afrika. Deze zesde top begint op 14 juli en duurt twee dagen. Ook president Desi Bouterse woont de vergadering bij.

Aan de vooravond van zijn reis zei president Putin in een interview dat Brazilië één van de opkomende landen in de groep is die een grotere rol op het wereldtoneel zou moeten spelen. "Deze krachtige en zich snel ontwikkelende natie is voorbestemd om een belangrijke rol in de opkomende meerzijdige wereldorde te spelen," zei hij. Rusland zal het verzoek van Brazilië voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ondersteunen, voegde hij eraan toe.

Analisten zeggen dat Putin de Latijns-Amerikaanse landen probeert aan te moedigen om tegen de westerse dominantie in de wereld in te gaan in een periode waarin Rusland is geïsoleerd door sancties over Oekraïne en waarin de relaties met het westen op z’n laagst zijn sinds de Koude Oorlog.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May