Wervelende opening Fiesta del Fuego op Cuba
04 Jul 2014, 01:00
foto
Het optreden van Surinaamse artiesten bij de opening van 'Festival del Fuego'.


Met de voordracht van ‘Wan Bon’, bloemen en een stevige brasa voor Yvonne Raveles-Resida, weduwe van Robin ‘Dobru’ Raveles, is de 34ste editie van Fiesta del Fuego officieel begonnen. Jong en oud zijn op donderdag bij honderden getogen naar Heredia, het theatercomplex van Santiago de Cuba, om de opening bij te wonen. In Heredia zullen niet alleen artiesten stukken van de bovenste plank opvoeren, maar zal het centrum ook een internationaal podium zijn voor intellectuelen.

Er werd stil gestaan bij enkel bijzondere persoonlijkheden die het festival door de jaren heen hebben bezocht. Ook bij Belfon Aboikoni, de ingeslapen granman van de Saramaccaners. De granman was in 2012 te gast geweest op het evenement. Dobru en de diversiteit van Suriname werden vaker in toespraken aangehaald. Orlando Verges Martinez, directeur van Casa del Caribe, uitte zijn zorgen over de negatieve invloed van het digitaal tijdperk op intermenselijke relaties. “Het Fiesta helpt om onze cultuur en eigen identiteit te behouden.” Verges is ingenomen met de koers die Suriname opgaat om zijn cultuur te ontwikkelen. “Als het zo door blijft gaan, kan Suriname een voorhoederol gaan spelen in cultuurontwikkeling en cultuurbehoud.”

Eenheid in diversiteit
“Wij zullen aan de regio en de rest van de wereld laten zien dat eenheid in diversiteit wel mogelijk is”, zei Ashwin Adhin, minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. “Wij gaan alle kansen aangrijpen om deze verworvenheid bekendheid te geven. Dit festival is een goede gelegenheid. Cultuurontwikkeling kan onze samenlevingen verheffen”

Het bijzondere aan het cultureel en artistiek festijn zijn de symposia en seminars. Heredia is de komende week de plek voor het opdoen van kennis en nieuwe inzichten.
Cultuur, mystiek, traditionele geneeskunde en kunst worden op academisch niveau benaderd. Sprekers van internationale allure zullen dagelijks hun bevindingen met het publiek delen. Er zullen ook lezingen zijn over de wereldeconomie. Suriname is goed vertegenwoordigd in deze groep van deelnemers.
Een van de hoogtepunten is een lezing over ‘Dobru’ op 6 juli. Daarna zal op Parque de Ferreiro, een plein in het toeristische centrum, het borstbeeld van de Surinaamse held onthuld worden. Het beeld is door Erwin de Vries vervaardigd.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May