Vicepresident Argentinië aangeklaagd voor corruptie
29 Jun 2014, 02:00
foto
Vicepresident Amado Boudou van Argentinië vindt dat pro-oppositionele media tegen hem samenzweren. (Foto: Reuters)


De Argentijnse vicepresident Amado Boudou is aangeklaagd in een corruptiezaak. Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft gebruikt –toen hij minister van Economische Zaken was- om het contract om Argentijnse bankbiljetten te vervaardigen, te gunnen aan een bedrijf waarmee hij banden had.

Eerder deze maand heeft een rechter Boudou in een gesloten zitting gedurende meer dan zeven uur ondervraagd. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een maximale gevangenisstraf van zes jaar tegemoet zien. Tot nog toe heeft Boudou alle aantijgingen ontkend en weigert hij te voldoen aan de oproep om af te treden.
De rechter heeft geoordeeld dat de functionaris op vrije voeten blijft in afwachting van zijn proces. Vijf andere verdachten zijn ook aangeklaagd.

In deze zaak gaat het ook om de Ciccone Calcografica drukkerij waar al meer dan drie jaar onderzoek wordt gedaan. Boudou wordt ervan verdacht dat hij een stroman heeft ingezet om het bedrijf te kopen toen het zijn faillissement in 2010 aankondigde. Het bedrijf heeft later belastingvoordelen gehad om zijn schulden te betalen. De drukkerij heeft ook al het materiaal gedrukt dat is gebruikt in de herverkiezingscampagne van president Cristina Fernandez de Kirchner in 2011. Boudou werd ooit gezien als een mogelijke opvolger van president Fernandez.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May