Binnenkort grootscheepse campagne tegen Chikungunya
28 Jun 2014, 00:00
foto


Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Openbare Werken (OW) gaan binnenkort een campagne voeren tegen de 'dengue muskiet' die het Chikungunya virus overbrengt. Hierbij zal het ‘dengue draaiboek’ gehanteerd worden. Het ziektebeeld van de Chikungunya is erger dan bij dengue. Zwangere vrouwen en andere personen die aan een ziekte lijden, lopen grote risico's als ze besmet raken met het virus. Het kan leiden tot de dood.

Het BOG heeft alarm geslagen nadat zeventien gevallen van Chikungunya geregistreerd waren. Gevreesd wordt dat dit aantal zal oplopen. De campagne zal gevoerd worden in woonbuurten, scholen en ziekenhuizen deelt Maureen Wijngaarde-Van Dijk, waarnemend directeur van BOG mee. “Om het aantal besmettingen minimaal te houden moet de samenleving ook maatregelen treffen. De broedplaatsen onmiddellijk opruimen, insmeren met ‘repellent’, slapen onder een klamboe of de ramen en deuren van gaas voorzien”, somt zij enkele tips op. “Het gaat erom dat je niet gestoken moet worden, op straat niet, in je huis niet en in je auto niet.”

Mensen die al besmet zijn, moeten alleen naar de dokter als het echt moet. Het virus zelf is niet besmettelijk, maar wordt verspreid door de muskiet. “Wij vragen dit omdat tijdens het wachten op de poli de muskiet het virus kan gaan verspreiden bij de andere wachtenden”, zegt Gustavo Bretas van de gezondheidsorganisatie PAHO. “Als iemand besmet is, is het belangrijk voor de huisgenoten dat ze gekleed gaan in lange mouwen en ingesmeerd zijn tegen muskieten. Bij zwangere vrouwen die het virus oplopen kunnen de ongeboren kinderen wel besmet raken. Mensen die al aan een andere ziekte lijden, doen er goed aan om zich te beschermen tegen het virus. Het kan fataal aflopen.” Stedelingen lopen meer kans op besmetting omdat de bevolkingsdichtheid groter is, merkte Bretas op. “In het binnenland is de kans kleiner zolang de omgeving schoon gehouden wordt.”

Enkele symptomen van het virus zijn: hoge koorts, jicht, gewrichtspijnen, huiduitslag, druk op de oogbollen, overgeven, misselijkheid en hoofdpijn. De patiënt moet gewoon uitzieken en paracetamol voor de pijn gebruiken, geeft James Hospidales van de Caribbean Public Health agency (Carpha) mee. “Andere pijnstillers kunnen bloedingen veroorzaken. Bij ergere pijnen moet men eerst de arts raadplegen. Die zal de juiste pijnstillers voorschrijven. Dit is een nieuw virus. Er is geen vaccin.” Hospidales merkt op dat met het WK-Voetbal het aantal gevallen drastisch kan toenemen. “Er zijn laatst nog meer gevallen in Sao Paolo gerapporteerd. Het hoge aantal bezoekers uit de regio aan het WK vergroot de kansen op besmetting daar en in eigen land bij terugkomst van de supporters.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May