Bloeddonoren geridderd voor dienstbaarheid aan medemens
20 Jun 2014, 05:00
foto
Bloeddonoren krijgen waardering voor hun nobele daad. (Foto: René Gompers)


“Het is een voorrecht om elke keer een halve liter bloed af te staan aan iemand die ik niet ken”, zei Rosita Sewbaran-Joeglal in haar dankwoord. Zij en 98 anderen zijn donderdag in de Congreshal door vicepresident Robert Ameerali geridderd voor het geven van bloed. “Het doet me goed om mijn medemens van dienst te zijn. Ik hoop dat er meer donoren bijkomen zodat er genoeg bloed zal zijn om patiënten te helpen.”

Vijfentachtig bloeddonoren zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster. In deze groep zitten vrouwen die dertig maal bloed hebben afgestaan en mannen die dat zestig keren hebben gedaan. Acht heren die negentig maal hebben gedoneerd en twee vrouwen die zestig keren bloed hebben afgestaan, zijn benoemd tot Officier in de Ere Orde van de Gele Star. Vier mannen zijn voor honderd maal bloed afstaan benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster.

Sewbaran wil tot haar zeventigste bloed doneren. “Dus ik kan nog zeventien jaren doorgaan”. Zij heeft al zestig keren bloed afgestaan.
Ameerali dankte namens president Desi Bouterse de jubilerende donoren. “Het beschikken over voldoende bloed is van levensbelang bij het redden en verlengen van levens. Wij zijn u dankbaar hiervoor. Met de decoraties stimuleren wij deze daad van liefde en hopen dat steeds meer Surinamers bloed gaan doneren ten bate van anderen die het nodig hebben.” Amerali maakte bekend dat de overheid bezig is wetten te maken die kwalitatief gezondheidszorg gaat garanderen. “Daarin speelt u een belangrijke rol. Goed bloed is belangrijk”, hield Ameerali de donoren voor.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May