Ameerali: Goede 'business deals' beginnen met goede contacten
20 Jun 2014, 00:00
foto


Ruim 670 deelnemers uit 24 landen hebben drie dagen lang van gedachten gewisseld over duurzame ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen. “Het doel was ook dat we door deze samenkomst nieuwe vrienden erbij gaan krijgen. Goede ‘business deals’ beginnen met goede contacten", stelde vicepresident Robert Ameerali donderdag bij de afsluiting van de eerste Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep) in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Op de conferentie is er tal van onderzoeksresultaten gepresenteerd. De presentaties varieerden van mijnbouw technieken en juridische aspecten in de sector tot een inventaris van de mijnbouwactiviteiten in Suriname en succesvolle rehabilitatie van uitgemijnde gebieden. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukte dat het doel om Suriname te belichten als nieuw opkomend grondstoffen-exporterend land, gehaald is op de conferentie.

Hok deelde mee dat de eerstvolgende Surimep in 2016 gehouden zal worden. “Het is gebleken is dat er behoefte is aan een vervolg. Wij hebben iets in beweging gebracht en het is goed om in deze trend door te gaan als je ontwikkeling voor ogen hebt", zei Hok. “Er is ons aangeraden om nog meer elementen aan deze samenkomst toe te voegen”, deelde Hok mee. “Water, financiën, financiële educatie en behoudt van het milieu worden aandachtspunten in 2016. Het is een uitdaging om de juiste balans te vinden in het mijnen en het behoud van milieu.”

Ameerali merkte op dat hoewel president Desi Bouterse afwezig was tijdens de conferentie het hele kabinet achter dit evenement staat. Hij wees er op dat de mijnbouwindustrie voor grote uitdagingen staat. Niet alleen moet er rekening gehouden worden met het milieu en klimaatsveranderingen maar ook met de keuzes voor investeringen. “We zien dat in de mijnbouw er grote investeringen worden gedaan terwijl de prijzen van de producten dalen. Aan de andere kant wordt een ‘app’ als ‘Whatsapp’ voor miljarden opgekocht terwijl er investeringen voor goede gezondheidszorg worden afgewezen”, merkte Ameerali op. “Wij staan open voor investeerders. Wij zullen erdoorheen komen. De ervaringen opgedaan tijdens deze conferenties zullen daarbij van heel groot belang zijn", zei de vicepresident.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May