Canadese ambassadeur biedt verkiezingstechnologie aan
19 Jun 2014, 23:00
foto
De niet-residerende ambassadeur van Canada, Nicole Giles heeft een werkbezoek gebracht aan minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken. (Foto: min. Biza)


Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken is geïnteresseerd in het Canadese Delian Project. De Canadese maatschappij Dominion Voting Systems die zich heeft gespecialiseerd in verkiezingstechnologie heeft het Delian project als een onafhankelijk en niet commerciële organisatie geregistreerd.

Met de verkiezingen volgend jaar zou Suriname als proefproject kunnen dienen waarbij een automatische scan- en tabulatiesysteem van het papieren stembiljet wordt geïntroduceerd. Dit voorstel heeft de niet-residerende ambassadeur van Canada in Georgetown, Nicole Giles, gedaan aan minister Leilis tijdens een kennismakingsbezoek. Eén van de voordelen van dit systeem is dat het gebruikersvriendelijk is en dat de stemmen meteen worden geteld tijdens de verwerking van de stembiljetten. De uitslag kan kort daarna worden bekendgemaakt, prees Giles het systeem aan.

Ze heeft aangegeven dat het papieren stembiljet behouden blijft voor het geval een nieuwe telling nodig mocht zijn. Ook de veiligheid en controle worden met dit systeem verbeterd. Een ander voordeel dat het systeem biedt is dat het aantal ongeldige stemmen wordt vermindert. Minister Leilis heeft toegezegd dit onderwerp te bespreken met de rest van de regering.

De bewindsman heeft de ambassadeur geïnformeerd over de stand van zaken betreffende de verkiezingen. Controle van kiezerslijsten, verbetering van het personeelsbestand, straatnaamgeving en huizennummering, zijn zaken die voortgang vinden. Leilis heeft benadrukt dat waarnemers welkom zijn om de verkiezingen van dichtbij mee te maken. Ambassadeur Giles en minister Leilis hebben elkaar gisteren gesproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May