SWM staat ontwikkeling niet in de weg
18 Jun 2014, 02:00
foto


De SWM staat de ontwikkeling van ons land nimmer in de weg. Goede watervoorziening is zelfs één van de basisvoorwaarden voor ontwikkeling en de SWM zet zich 24 uur per dag in om zo goed mogelijk in die basisvoorwaarde te voorzien. Een andere basisvoorwaarde voor ontwikkeling is goede infrastructuur: wegen, bruggen, kanalen enzovoorts.

Toen de SWM werd benaderd om haar medewerking te verlenen om een nieuwe brug over het Saramaccakanaal aan te kunnen leggen, heeft de directie geen moment geschroomd haar medewerking toe te zeggen, weliswaar onder bepaalde, alleszins redelijke voorwaarden. De SWM heeft voorgesteld een deel van haar magazijnterrein aan de Industrieweg-Zuid af te staan tegen compensatie met een ander terrein. Ook werd gewezen op het feit dat de transportleiding, die water vervoert vanaf het station aan de van Hattemweg naar het William Kraanplein en verder naar Blauwgrond, precies op de locatie van de brug het Saramaccakanaal kruist en derhalve gedeeltelijk omgelegd moet worden. Deze transportleiding kan beschouwd worden als een van de hoofdaders waardoor het water vanuit het zuiden naar Groot Paramaribo wordt getransporteerd.

Eind 2011 is het gedeelte van het SWM-magazijnterrein waar de brug moest komen, afgestaan. De schelpenwasserij en andere opstallen die daar stonden zijn begin 2012 verplaatst, e.e.a. met medewerking van de aannemer belast met de bouw van de brug. Er is dus nimmer een dispuut geweest, zoals in een bericht op Starnieuws van 6 juni 2014 wordt gesuggereerd. Wel wil de SWM aangeven dat er ondanks toezeggingen van m.n. het ministerie van Openbare Werken tot op heden geen terrein aan haar is toegewezen ter compensatie van het afgestane terrein.

Naarmate de werkzaamheden vorderden werd overigens steeds duidelijker dat aan de noordelijke zijde van de brug een omlegging van de transportleiding over ongeveer 200 meter noodzakelijk was, in lijn met hetgeen eerder door de SWM was aangegeven. Anders zou de leiding onder het bruggenhoofd komen te liggen. Dat is absoluut af te raden, omdat de SWM de leiding dan niet meer kan bereiken als er zich een calamiteit voordoet. Deze, nogmaals zeer belangrijke leiding transporteert immers 1000 kubieke meter water per uur naar Paramaribo, wat neerkomt op de voorziening van zo’n 20.000 gezinnen. Op 5 augustus 2013 stuurde de SWM een begroting naar het ministerie van Openbare Werken van de kosten van deze omlegging. De minister van Openbare Werken zegde toe dat de SWM uiterlijk eind oktober 2013 de bijdrage voor omleiding van de transportleiding zou ontvangen.

Onlangs werd bekend dat binnenkort de brug zal worden opgeleverd en opengesteld. Echter heeft de SWM de bijdrage nog steeds niet ontvangen en ook het toegezegde compensatieterrein is nog niet toegewezen aan de SWM. De SWM hoopt dat spoedig zaken alsnog in orde zullen komen, omdat het bedrijf anders niet kan instaan voor negatieve gevolgen voor de drinkwatervoorziening indien de transportleiding kapot gaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May