CEO Letwin van Iamgold: 'Wij blijven in Suriname'
17 Jun 2014, 14:30
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen opent de Surimep-conferentie in het KKF-gebouw.


De topman van het Canadese bedrijf Iamgold, Steve Letwin, heeft zich lovend uitgelaten over president Desi Bouterse, de regering en Suriname. Dit liet hij blijken bij de opening van de eerste Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep) in het KKF-gebouw. Letwin deelde mee dat Iamgold vast van plan is nog lang in Suriname actief te zijn. “Ik ben een grote fan van Suriname. We investeren veel hier, we hebben fantastische mensen, en een fantastische regering. Dus we blijven.”

De Surimep-conferentie wordt gehouden in samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Minister Jim Hok opende de conferentie. Hij stond stil bij het thema 'het gebruik van natuurlijke hulpbronnen voor de ontwikkeling van een duurzame economie'. “We gaan uit van de filosofie dat we dit land lenen van onze kinderen en kleinkinderen, en dat we dat land op een dag moeten teruggeven”, zei Hok. De samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven, de zogenoemde publiek-private samenwerking, is daarbij van groot belang, meent de bewindsman.

Visionair beleid
Drie dagen lang zullen tientallen bedrijven uit binnen- en buitenland kennis en ervaringen uitwisselen over de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in Suriname en de regio. Letwin zei dat de goudsector voor grote uitdagingen staat. “De goudprijs stijgt, maar de productiekosten stijgen nog meer”, zei Letwin. Iamgold is volgens de CEO het afgelopen jaar er goed in geslaagd om productiekosten te drukken en zo de winstgevendheid van het bedrijf te verzekeren. Hij prees regering en president Bouterse voor hun visionaire beleid. Letwin noemde Bouterse “waarschijnlijk de beste partner die we hebben in de wereld.”

De hoogste functionaris van Frans-Guyana, Rodolphe Alexandre, voorzitter van de regionale raad van Frans-Guyana woonde de opening ook bij. Hij wordt vergezeld van een grote delegatie van politici en zakenmensen uit Frans-Guyana en Frankrijk. Alexandre deelde mee dat Frans-Guyana van Frankrijk nu meer ruimte krijgt om een eigen economisch en regionaal beleid te voeren. Zo kondigde hij aan dat Frans-Guyana zich kandidaat heeft gesteld om volwaardig lid te worden van Caricom. De betrekkingen met Suriname zijn daarbij van groot belang, zei Alexandre. “Daarom heeft de regionale overheid van Frans-Guyana een vertegenwoordiging geopend als onderdeel van de Franse ambassade in Paramaribo.Topmannen van het bedrijfsleven, u kunt zich tot deze vertegenwoordiging richten om te kijken wat de mogelijkheden voor samenwerking zijn", zei Alexandre.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May