Blog: Competenties en politiek; noodkreet om kwaliteit!
17 Jun 2014, 22:20
foto


De recent opgestarte campagne om vrouwen meer zichtbaar te maken in de politiek triggerde mij bij gelegenheid van deze alweer tiende blog, ontzettend. Geen weldenkend mens kan tegen het toelaten zijn van vrouwen op alle willekeurige plekken waar wij een bijdrage wensen te leveren. De vele vrouwen die ons voorgingen in het leveren van topprestaties waar dat eerder niet voor mogelijk werd gehouden, hebben door de geschiedenis heen steeds grenzen verlegd.

Ook de moderne Surinaamse vrouw weet zich gedragen door de soms heroïsche bijdragen van vrouwelijke politici al decennia lang. Trots ben ik op onze eigen parels Jennifer Simons en Ruth Wijdenbosch. Zij hebben beiden in zoveel opzichten qua kennis, inzet, attitude, kortweg in hun politieke competenties, zoveel voor op de zovele anderen aan alle kanten van alle tafels in De Nationale Assemblee. De (nu nog weinige) vrouwen op de voorgrond in de Surinaamse politiek, staan 'hun mannetje' op zeer voortreffelijke wijze, maar dat is mijn mening.

Wanneer ben je een competente politicus, of anders gesteld wat is in politiek Suriname een meer gewenst profiel van een kandidaat assembleelid of bestuurslid van een politieke partij? Bestaat er überhaupt een profiel bij de diverse actieve politieke partijen? Hoe zorgen wij dat onze jongeren instituten echte kweekvijvers zijn of worden van een nieuwe generatie politici die afwijst wat nu (nog) kan en mag onder het mom van partijdiscipline? Of erger nog, hoe komen wij af van een ‘na mij de zondvloed’ mentaliteit welke bij excessen vaak zelf ongestraft blijft.

Ik geloof nog steeds in een nog niet geheel uitgestorven generatie oprechte en integere politieke zwaargewichten (man en vrouw) die dit land een ongelooflijke gunst kunnen bewijzen door een meer nadrukkelijke overdracht van echte normen en waarden. Voorbeeldfiguren zijn menselijkerwijs weliswaar niet perfect; zij zijn echter wel onvoorwaardelijk bereid hun eigen belang ondergeschikt te maken aan dat van de omgeving. En belangrijker dan dat, beseffen zij wanneer hun rol uitgespeeld is en handelen daar ook naar zonder rancune. Dat vraagt om karakter en principes en staat niet los van integriteit. Jong Suriname heeft dringend role models nodig die zonder strafblad, persoonlijk gewin en verborgen agenda’s het stokje willen doorgeven aan de volgende generatie.

Meer vrouwen in de politiek is voor mij een vanzelfsprekendheid die ik gaarne ondersteun. Het is echter geen prioriteit als wij tegelijkertijd met lede ogen toezien hoe integriteit, kwaliteit en principes in onze nationale politiek verder eroderen. Dat vraagt om actie en een campagne, maatschappij breed!
Zet dat op weg naar 25 mei 2015 bij deze tiende blog elf maanden voor de verkiezingen maar op de agenda van de vele politieke activiteiten die nu langzaam op gang komen.

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May